QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kybernetici z FAV získali cenu technologické agentury ČR pro rok 2020

29.10.2020 20:00

Technologická agentura ČR udělila týmu vědců z katedry kybernetiky a výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd ZČU v Plzni Cenu TA ČR za rok 2020 v kategorii SPOLEČNOST.

Stínový řečník
DiplomStínový řečníkŽivé zprávy

Ocenění získal projekt zaměřený na technologii vzdáleného titulkování živých televizních pořadů, která umožňuje lidem se sluchovým postižením získávat aktuální informace z televizního vysílání. Zda si projekt odnese také absolutní cenu Český nápad, o tom rozhodne veřejnost svým hlasováním na MALL.TV, a to do 4. listopadu.

Projekt Eliminace jazykových bariér handicapovaných diváků České televize II. řešili kybernetici FAV ve spolupráci s firmou SpeechTech, s.r.o., v letech 2011 až 2016 pod vedením profesora Josefa Psutky. Hlavním výsledkem byla technologie vzdáleného titulkování živých televizních pořadů, určená zejména pro sluchově postižené diváky České televize. Vyvinutou technologii využívá v současnosti firma SpeechTech ve spolupráci s řešiteli projektu ze ZČU při zajištění stálé služby pro Českou televizi. 

Ročně je titulky opatřeno více než čtyři a půl tisíce hodin pořadů, a to zejména na kanálech ČT24, ČT sport a ČT1. Řešení přináší užitek desetitisícům diváků se sluchovým handicapem, kteří tak mají možnost získávat plnohodnotné informace z televizního vysílání, nezbytné obzvlášť v době koronavirové pandemie a s ní spojenými opatřeními. Službu živého titulkování využívají všichni diváci zcela bezplatně. 

„Česká televize má vysoké nároky na kvalitu. Originální zvuk živého pořadu proto v reálném čase přemlouvá takzvaný stínový řečník, systém jeho slova automaticky převádí do textu, který se zobrazí v televizi ve formě titulků,“ popisuje titulkování Josef Psutka z FAV. Technologii vzdáleného titulkování živých televizních pořadů a její využívání přibližuje také krátký spot, který natočil štáb TA ČR přímo na FAV ZČU. Nejdůležitější podle Josefa Psutky je, že systém pomáhá lidem, kteří ho potřebují.

Kromě ocenění v kategorii Společnost, kde zvítězil projekt plzeňských kybernetiků, udělila Technologická agentura ČR další čtyři ceny, a to v kategoriích Business, Country for the Future, Governance a Partnerství. Jeden z oceněných projektů má zároveň šanci získat titul Český nápad. O tom, komu bude tato absolutní cena udělena, může hlasovat veřejnost na online platformě MALL.TV do 4. listopadu. Odkaz na hlasování je dostupný také na sociálních sítích TA ČR. Výsledky hlasování budou zveřejněny při slavnostním předávání Cen TA ČR 2020, které se bude vysílat na MALL.TV ve čtvrtek 5. listopadu v 19 hodin.

 

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24