Labuť na Senečáku uhynula kvůli rozsáhlým zraněním! Záchranáři shání svědky - FOTKY

14.08.2019 8:59

Záchranáři řeší úhyn labutího mláděte na Seneckém rybníku. Výsledky pitvy mluví mimo jiné o rozsáhlém poranění v oblasti krku. Záchranáři nyní shání svědky!

1
13mapa2

Pár labutí s původně sedmi mláďaty se na Seneckém rybníku usídlil před několika týdny. Oba okroužkovaní labutí rodiče sem převedli svá mláďata po železničních kolejích z nedalekého rybníku Nováček, kde měli hnízdo. 

Bohužel klidný domov nenašli. V současné době zůstali z původních sedmi mláďat už jen tři. Naposledy bylo uhynulé mládě nalezeno na hladině rybníka o uplynulém víkendu. V neděli v podvečer nahlásil nález uhynulé labutě na vodě v pravé části rybníka u stavidla jeden z plavců na mětskou policii.

"Podle šetření na místě bylo zvíře uhynulé pouze několik hodin, což potvrdila i výpověď svědků, kteří všechna čtyři mláďata údajně viděli živá ještě v sobotu večer v 19:45. Na druhou stranu však v neděli ve 12:30 plavala na Senečáku s rodiči už pouze tři mláďata. Z toho vyplývá, že k úhynu nalezeného mláděte muselo dojít v čase mezi sobotou 19:45 až nedělí 12:30," říká Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů.

Podle výsledků pitvy mládě uhynulo nejspíš kvůli rozsáhlému poranění na krku, které by mohlo odpovídat kousnutí, a to velkými zuby (viz níže).

Záchranáři nyní shání svědky, kteří by pomohli celou událost objasnit. "Žádáme případné svědky a návštěvníky této lokality v uvedeném čase, zda si nevšimli něčeho podezřelého v souvislosti s pohybem labutí rodinky a hlavně počtem mláďat," uzavírá Karel Makoň. Případné informace mohou lidé posílat mailem na adresu ptactvo@desop.cz.

Záznam výsledků pitvy:

"Labuť má rozsáhlé trauma, krvácení a poranění v oblasti krční páteře. Kosti mezi 9. a 10. obratlem na krku jsou roztříštěny a to bylo pravděpodobně příčinou jejího úhynu. Poranění odpovídá rozdrcení kostí tupým předmětem za vyvinutí velkého tlaku a dislokace obratlů. Kousnutí, velké zuby, velký stisk. Další poranění nalezeno na levé straně u pánevní končetiny (nohy). V horní části u těla viditelné krvácení (hematom). Obsah žaludku a zažívadel převážně tráva z místa výskytu, bez pečiva, obilí a jiných příměsí. Výživný stav adekvátní věku zvířete, parazité v šetření, opeření kompletní bez viditelného poškození. Ostatní orgány a části těla bez nálezu."

FOTO: DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24