Lafeta vezoucí ostatky Václava Havla byla vyrobena v plzeňské Škodovce

21.12.2011 9:36

V roce 1921 byla vyrobena v plzeňské Škodovce lafeta, na které budou převáženy ostatky Václava Havla. Na lafetu musel být udělán speciální katafalk, tedy vyvýšené pietní místo, kam bude umístěna rakev.

lafeta

Lafeta, která poveze rakev s ostatky prezidenta Havla, byla vyrobena v roce 1921 v plzeňské Škodovce. Použita byla i v roce 1937 při pohřbu prezidenta T. G. Masaryka.

K lafetě bude zapřaženo šest černých vraníků z kladrubského hřebčína. Lafeta poveze rakev z Loretánského náměstí do Vladislavského sálu Pražského hradu.

Houfnice musela být pro obřad připravena, byl umístěn speciální katafalk pro umístění rakve. Celá houfnice váží 1,7 tuny.

FOTO: Lafeta při pohřbu T.G. Masaryka v roce 1937 - VHÚ Praha

"Houfnice je součástí sbírek Vojenského historického ústavu Praha. Jedná se o 10 cm lehkou polní houfnici vz. 14/19, která byla vyrobena v roce 1921. Výrobcem byly plzeňské Škodovy závody (Akc. spol. – dříve Škodovy závody v Plzni). Houfnice sloužila původně u 8. dělostřeleckého pluku v Opavě, během své služby ve dvacátých letech 20. století najezdila více než 5 000 km. Ve třicátých letech byla převedena do Zemské zbrojnice v Praze. Odtud byla vyzvednuta pro potřeby státního pohřbu Tomáše Garrigue Masaryka," informuje Vojenské historické muzeum Praha

Více na stránkách Vojenského historického muzea

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24