Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Katedrálu svatého Bartoloměje čeká oprava, přispěje i Plzeň

12.05.2017 6:59

Katedrála svatého Bartoloměje projde v nadcházejících letech zásadními opravami. Náklady se odhadují na víc jak 100 milionů. Na rekonstrukce přispěje i město Plzeň.

Plzen_10.5.2017_012

Katedrála svatého Bartoloměje je jedním z nejzásadnějších symbolů a historických památek Plzně. Oprav se ale dočkala naposledy na začátku minulého století. I když se to úplně nezdá, podle odborníků jsou rozsáhlé opravy už skutečně nutné.

Rekonstrukce by měly proběhnout v průběhu zhruba dvou let. V rámci oprav dojde na interiéry i exteriéry a rozšíří se také prohlídková trasa. Plzeň chce na opravy přispět částkou milion a půl. Schválit to ještě musí zastupitelé.

"Od dokončení stavebních úprav počátkem 20. století nebyl interiér kostela a jeho mobiliář opravován a je to vidět na jeho špatném stavu. Dřevěné prvky jsou v některých případech napadeny dřevokazným hmyzem, zlacení je zaneseno prachem, olejomalby jsou ztmavělé,“ říká první náměstek primátora Martin Baxa.

Katedrála se dočká zásadních restaurátorských prací na zdech, objektech i mobiliáři. V exteriéru bude restaurována socha sv. Bartoloměje na průčelí katedrály a volná sousoší. "Dále bude mimo jiné vybudováno sociální zázemí pro návštěvníky, nové osvětlení, opraveny lavice, doplněno vytápění kostela. Rozšíří se prohlídkový okruh katedrály o podkroví, v němž vznikne nová expozice," dodává mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Celkové náklady představují 102,515 milionů korun. Biskupství plzeňské obdrží dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky ve výši 95 procent nákladů, pět procent tvoří povinná spoluúčast.    

Katedrála sv. Bartoloměje je gotickou památkou ze 14. – 15. století se síňovým trojlodím. V letech 1520 – 1529 byla ke kostelu přistavěna pozdně gotická tzv. Šternberská kaple. Koncem 19. století a počátkem 20. století prošel kostel opravami podle návrhů Josefa Mockera a Kamila Hilberta. Interiér kostela je rovněž mimořádnou architektonickou památkou. Oltářní architektura, obrazy, sochy, kostelní lavice, zpovědnice i do stavby pevně zabudované umělecké a uměleckořemeslné prvky ­jsou z valné většiny movitými kulturními památkami.

FOTO: Milan Svoboda 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT