Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Řidiči prý o Rychtářce neví, nebo do ní nemohou najít cestu

17.09.2011 20:08

Zastupitelé Plzně řeší problém s parkovacím domem Rychtářka. Není totiž plný tak, jak by si město představovalo, kde je problém?

s1
s2s1st2t1t

Na posledním zasedání se zastupitelé Plzně dohadovali, proč je v parkovacím domě Rychtářka prázdno.

Podle některých zastupitelů nesplnila Rychtářka svůj úkol, ´nestáhla´ parkující auta z centra města. Příčinu vidí třeba i v tom, že není označena tak, jak bývá u parkovacích míst obvyklé – značkou s bílým P na modrém poli. Rychtářka je totiž označena velkým červeným P a také architektonicky může navodit dojem, že jde například o obchodní centrum.

"Jezdím kolem parkovacího domu skoro každý druhý den, všiml jsem si, že je prázdný, že tam žádná vozidla neparkují a také si pamatuji, že jsme byli před rokem a půl přesvědčováni, jaký to bude byznys pro město a vím také, že město platí asi 18 milionů korun a mně by tedy zajímalo, kolik je obsazenost a proč není označen jako parkovací dům, uběhly dva měsíce a na tom objektu je červené P, všude v Evropě se parkování označuje bílým P na modrém poli.Poprosil bych, abyste s tím něco udělali, aby bylo patrné, kolik tam je volných parkovacích míst, aby byla nějaká navigace po cestě z Prahy a Německa," řekl Vladimír Duchek

"Nejsou to čísla povzbudivá, jsou to řádově procenta, někdy se to podaří i na desítky procent," připustil při řeči o naplněnosti Rychtářky náměstek Miloslav Šimák a dodal, že jeden den po tři hodiny byl objekt přeplněn, při fotbalovém utkání se Spartou. "Červené P. Nevím, jestli ho obhajovat, musím konstatovat, že jak jsem byl informován, byla připravena na fasádě velká informační tabule, obrazovka, která měla upozorňovat, že tam parkoviště je a také o informovat o obsazenosti. Zatím se mi nepodařilo zjistit, jak došlo k tomu, že investor nebo město tuto záležitost nezrealizoval"

Na to měl odpověď náměstek Petr Rund. "Hlavně díky finančním prostředkům. Investor, společnost Hermosa od nás nakoupil projektovou dokumentaci za řádově pět milionů korun a tyto finanční prostředky byly použity na nákup parkovacího systému, který dnes slouží a je v správě společnosti Parking Plzeň. Žádný vzdálený navigační systém nikdy nebyl uvažován v rámci této zakázky. Ten se měl dělat následně. Jestli je dům označený červeným nebo modrým P, považuji za doplněk. Chápu, že jsou parkovací domy označeny bílým P na modrém podkladu, ale je to o tom, jak se lidé k parkovacímu domu dostanou, navigace musí být někde na Rokycanské, Domažlické... to je další stupeň projektu."

"Naváděcí systém se musí zlepšit. Rezerva v propagaci je značná a je to jedna z věcí, která se musí zlepšit," dodal primátor Martin Baxa.

"V rámci rozpočtu budu uplatňovat potřebnou částku, na zajištění potřebné navigace, doufám, že kolegové v radě vyslyší mé přání," dodal Šimák.

Parkovací dům Rychtářka, který byl v Plzni slavnostně otevřen ve čtvrtek 23. června, nabízí řidičům levné parkování v těsné blízkosti historického centra města. K dispozici je 447 míst a navíc také 1 950 m2 komerčních ploch.

Hodinová sazba od 7 do 19 hodin je 10 korun, na celých 12 hodin pak pouhých 60 korun. Podrobné informace i ceník najdete na www.parkingplzen.cz.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství