Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Jaké to je být asistentem na přechodu?

02.09.2010 3:15

Akce Bezpečný přechod už se osvědčila od svého začátku v dubnu tohoto roku. Studenti, kteří v kritické časy hlídají u přechodu, aby vás řidiči nechali v klidu přejít, jsou se svou prací spokojeni. QAP to zjistil na jednom z Bezpečných přechodů v Plzni, kde akce opět vypukla.

IMG_6577

Jaké to je postávat v reflexní vestě s nápisem dopravní asistent u přechodu pro chodce a stavět se vstříc rozjetým vozům, aby mohli přejít chodci? QAP se vydal hned 1. září na jeden z takových přechodů v Plzni.

Akce Bezpečný přechod vznikla ve spolupráci Centrálního obvodu Plzně s Odborem bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně a městské policie. Poprvé odstartovala letos v dubnu a sám starosta Jiří Strobach si pochvaluje velmi pozitivní ohlasy na akci. "Proto se centrální obvod rozhodl v akci pokračovat od 1. září znovu," upřesnil Strobach.

Studenti v reflexních vestách budou na bezpečnost školáků v novém školním roce dbát na přechodech v ulicích Mánesova, Skupova a Terezie Brzkové. Na těchto třech přechodech budou hlídky po celé září denně od 7.30 do 8 hodin a 12:30 - 14 hodin. Od konce září tedy po začátku akademického roku  budou pomáhat dětem přecházet silnici další vysokoškoláci také na Doudlevecké a Americké třídě.

Jaké to je být tím asistentem jsme se vydali zjistit do Mánesovy ulice na Borech. "Já jsem našla inzerát na netu přes kamarádku, která studuje ekonomku a tak jsem tu. Jsme tady pouze dnes do 10 hodin, kvůli dětem. Jinak v kritické hodiny, kdy děti končí," řekla QAPu jedna ze dvou usměvavých asistentek Lenka. "Zkušenosti špatné zatím nemám, většinou nám řidiči spíš mávají než by nadávali," konstatuje asistentka. "Ohlasy jsou určitě pozitivní, většinou jsou lidi rádi, když jim umožníme přejít. Někteří brblají, že jsme tady zbytečně, protože přeci je tu označený přechod a navíc, že jsme tu málo, ne celý den. Ale my jsme tu hlavně kvůli dětem," upřesňuje. "Jako brigáda je to fajn, baví mě to. Ale teď když je zima, je to nepříjemný. Ale zase to tu utíká, protože lidi dost chodí," konstatovala Lenka.

Na druhé straně přechodu pro chodce postávala usměvavá tmavovláska. "Tahle brigáda mě určitě baví, je to tu fajn, lidi jsou příjemný," pochvaluje si Denisa. "Tuhle brigádu jsem našla přes kamarádku a vyhovuje mi. Lidi jsou slušný, poděkujou i se někdy vrací a povídají si. Takže špatný zkušenosti odtud nemám," řekla usměvavá studentka. "Já jsem tu od května takže se dokonce s něterými lidmi, kteří tu chodí znám a zdraví mě," směje se. "Řidiči nám spíš mávají, to víte, vidí mladý holky. Ale všude se narazí na blbce, takže občas i tady se najde někdo takový. Spíš ale lidi nechápou, co tu děláme. Nemáme totiž policejní vesty, jen obyčejné, reflexní z obvodu, a oni pak neví, kdo jsme," konstatuje Denisa. "Ale říkají nám někteří lidé, že bysme tu měli být víc, takže asi by se vyplatilo tady stát častěji. Tady sice neni hlavní ale řidiči tu jezdí fakt dost rychle takže by to tady chodci určitě uvítali," řekla nakonec studentka a utekla nám na přechod pustit dalšího chodce.

"Určitě je to fajn, měli by tady stát častěji. Auta tady jezdí dost rychle a někdy čekáte dlouho než vás pustí. To děvčata tam vběhnou a jdete hned," pochvaluje si paní Marie, která blízko bydlí a poměry tedy zná.

Jistě by bylo příjemné, kdyby takových asistentů bylo víc nebo kdyby v kritické hodiny postávali strážníci i asistenti u všech škol. To ale není dost dobře reálné. Využijme tedy alespoň těchto několika míst k bezpečnému přecházení v klidu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte