Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Voda v plzeňské přehradě České údolí je čistější! Máme FOTKY i podrobnosti!!!

31.07.2013 15:50

Zanevřeli jste kvůli sinicím na "borskou" přehradu? Máme pro vás srovnání kvality vody v nádrži České údolí a v jezírku ve Škodalandu. Borská přehrada má také v létě další využití - loďky a šlapadla!

DSC01595

Milovníci koupání ve volné přírodě si už dávno zvykli, že voda v plzeňské nádrži České údolí neboli v borské přehradě není zrovna vhodná ke koupání  a to většinou už od začátku léta kvůli velkému množství sinic a řas. I proto je součástí přilehlého Škodalandu přírodní jezírko. Ovšem pokud se na "borskou" vypravíte letos, asi se vám bude zdát čistější než v minulých letech. Zjišťovali jsme, zda je tomu opravdu tak a jestli se tedy neblýská na lepší časy...

Voda v Českém údolí nikdy ideální ke koupání nebude...

,,Vodu samozřejmě vzorkujeme a opravdu je letos čistější. Přehradu totiž "vypláchly" červnové povodně, takže vodní řasy a sinice se nerozjely ve velkém v červnu, ale až teď, tedy s měsíčním zpožděním. Nicméně voda ke koupání ideální není a nikdy nebude," zjistil QAP u toho nejpovolanějšího, vedoucího laboratoře Václava Tajče z Povodí Vltavy, státní podnik závod Berounka. ,,Že by byla vyloženě nebezpečná, to je silné slovo. Když se tam někdo vykoupe, tak rozhodně neumře," dodává Václav Tajč.

,,Voda je tu opravdu letos pěkná, nechci vědět žádný laboratorní výsledky, prostě je čistá a přehrada je krásná, užívám si to," prozradila QAPU paní Jana, která se u borské přehrady koupala s celou rodinou. ,,Bydlíme kousek a máme rádi koupání v přírodě a ne u bazénu, kde leží hlava na hlavě," dodává důchodkyně Jana a bez otužování vstupuje do vody. Vodu chválí i správce Škodalandu Jaroslav Matiaska:,,Určitě je čistější než loni. Myslel jsem, že se zkazí tím odchlazením, ale byl jsem se podívat a je dobrá. Já bych se v ní klidně vykoupal."

Vodu si můžeme otestovat i sami, samozřejmě to musíme brát s rezervou. Jak se nám podařilo zjistit od Andrey Zábranské z Krajské hygienické stanice, sinice můžeme částečně odhalit i sami. ,,Vodu dáme do sklenice a sinice se na sebe jakoby nabalí, shluknou se jako zelené kuličky, ale samozřejmě sinic je více druhů, proto i my posíláme ty odebírané vzorky do laboratoře, kde je to nejpřesnější," popisuje Andrea Zábranská a radí, že rozhodně po koupání pomůže sprcha s čistou vodou.

Co se týká jezírka ve Škodalandu, letos zatím dopadlo testování na výbornou. ,,Zatím to držíme a voda je v pořádku, tedy vhodná ke koupání," ujistil nás správce tohoto multifunkčního a sportovního areálu Jaroslav Matiaska. A jeho slova potvrzují i údaje Krajské hygienické stanice. Podle posledního měření byla voda vhodná ke koupání. Návštěvníky může sice trochu zmást barva, ale jedná se pouze o zákal. ,,To, že voda není senzoricky kvalitní neznamená, že je nevhodná ke koupání. Třeba Kamenný rybník v Bolevci je taky díky rašelině zakalený a přesto je voda dobrá," ujišťuje některé pochybovače Andrea Zábranská z hygieny.

Pokud se k přehradě České údolí vypravíte a nevyberete si koupání ani v přehradě ani v jezírku, potom QAP vřele doporučuje půjčit si v půjčovně Škodalandu šlapadlo nebo loďku. Přehrada je totiž v létě opravdu nádherná...

FOTO:QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT