Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Extrémní vedra, co pít a kolik?

13.07.2010 12:13

V současné době nás trápí extrémní vedra. Co všechno horko ovlivňuje? Máte přehled kolik a čeho máte ve vedru vypít? QAP pro vás má pár rad.

Tropické teploty, které nás provází už nemálo dní, dávají tělu zabrat. Víte, jak se o něj starat? Kolik a čeho byste měli pít? QAP pro vás připravil pár zajímavých tipů.

Není pitný režim na 2,5 litru vody zbytečný?

Odborníci tvrdí, že vypít se má 2,5 litru tekutin denně. Není to ale náhodou moc zprůměrované? Každý má přece jinou váhu, jinou skladbu jídelníčku a příjem kalorií. Pokud se tedy ženete do kuchyně pro lahev s vodou jen proto, že víte, že pít se musí, je to zcela zbytečné.

Podle některých lékařů by měl člověk pít při pocitu žízně. Započítávejte také do příjmu tekutin polévky, ovoce a zeleninu. Víte třeba, že ananas nebo broskve obsahují téměř z devadesáti procent vodu a salátová okurka nebo rajské jablíčko dokonce kolem devadesáti pěti procent? Nahrazovat je za vodu však nelze. Především po ovoci by měla následovat sklenice čisté vody.

Nadměrný přísun tekutin vás může dovést až do nemocnice. Moc vody vám může zahltit ledviny a ani srdce to nezvládne. Vy pak můžete zažít jejich selhání. Vždyť už ve středověku se prolévání vodou řadilo mezi oblíbené mučení inkvizice.

Jak poznáte nedostatek tekutin?

Málo tekutin se ozve jako bolesti hlavy a také zabarvení moče na tmavo vám signalizuje, že potřebujete pít.

Co pít a kolik?

Čisté a hlavně nesycené vody by mělo být minimálně 50% denního příjmu tekutin. Pak z jedné čtvrtiny ze stoprocentních džusů, z dvaceti procent ovocných a bylinných čajů a ze zbývajících pěti z procent minerální vody. Stoprocentní džusy řeďte minimálně 3:1, protože jsou vysoce dráždivé pro žaludek a žízeň stejně nezaženou.

Odvodňovat vás mohou čaje, konkrétně zelený a kopřivový. Pak ještě káva a alkohol. Naopak ty by se měly zapíjet sklenicí vody.

Celkově se samozřejmě objem vypitých tekutin liší od člověka. Například slévači potřebují minimálně 3 litry denně. Takové sezení v klimatizované kanceláři naopak vám dokonce žízeň utlumí. Pijte tedy s mírou a hlavně ne nárazově. Nárazové vypití vody ve větším množství je životu nebezpečné.

Co vás čeká při nedodržování pitného režimu?

Často si ani neuvědomujete, že nepijete řádnou dobu. Ani netušíte, že si zaděláváte na problém jménem ledvinové kameny. Ty číhají zákeřně a bez bolesti, udeří pak jako ostrá bolest v kříži a jsou schopné vás nechat zkolabovat v bolestech na místě a najednou. Pak už je jen krátká cesta k selhání ledvin pokud nedodržíte rady lékařů. Pijte, pijte, pijte.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství