Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Plzeňský kraj zasáhly velmi silné bouřky, nejvíce škod napáchaly na Tachovsku

15.08.2023 17:01     15.08.2023 18:17

Výskyt bouřek bude dle slov meteorologů lokální. Nemusí se tak objevit na území celého Plzeňského kraje.

5

Vzhledem k pomalému postupu bouří budou největším nebezpečím přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 50 mm, v opakovaných bouřích i vyššími. Vyskytovat se mohou i kroupy přes 2 cm. "Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice i problémy v dopravě," uvedli meteorologové.

Velmi silné bouřky bez pohybu se vyskytují v Karlovarském kraji a na SZ a Z Plzeňského kraje. "Jsou takřka bez pohybu a kromě intenzivních přívalových srážek se mohou vyskytovat i kroupy kolem 2 cm. Velký pozor na lokální přívalové povodně," doplnili meteorologové.

Hasiči zasahují převážně na Tachovsku, dle radarů se bouřka a déšť ženou na Plzeň. V Révové ulici v Plzni  spadlo na zaparkovaná vozidla několik střešních tašek.

V noci bude bouřková činnost postupně slábnout, ale během zítřejšího odpoledne se mohou bouřky opět objevovat, a to na většině území ČR, hlavně v okolí hor a kopců. Krátkodobé srážkové úhrny mohou dosahovat kolem 40 mm.

Výstraha před silnými bouřkami platí až do pátku 18. srpna.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT