Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 12:14

Kvůli zaplavení byl v Plzni neprůjezdný Rondel

Hasiči odčerpali vodu, nyní je místo již průjezdné

Dopravní podniky budou provozovat i osvětlení v Plzni

12.10.2016 11:19

Dopravní podniky v Plzni budou mít od příštího roku na starost celou řadu záležitostí v Plzni. Po parkování se budou starat i o veřejné osvětlení. Přinášíme podrobnosti.

ilustrační foto_QAP foto (22)

Novinku schválila rada města v tomto týdnu. Plzeňské městské dopravní podniky se budou starat o veřejné osvětlení, o jeho údržbu a správu od července příštího roku. Schválit to musí ještě zastupitelstvo.

Podle vedení města je k novému kroku hned několik důvodů. Mimo jiné ovšem hledala Plzeň inspiraci u jiných evropských měst. Nový model bude zaveden od 1. července 2017 a umožní městu rozhodovat o hlavních otázkách rozvoje systému veřejného osvětlení, jehož provoz stojí kolem 20 milionů korun ročně.

"Inspirovali jsme se u našich partnerských měst, jako jsou bavorský Regensburg a švýcarský Winterthur. Jde o stejný trend, který město Plzeň zvolilo již v předchozích volebních obdobích v oblasti veřejné dopravy, dodávek tepla občanům, dodávek pitné vody, provozování kanalizačního systému a při likvidaci komunálního i separovaného odpadu. PMDP jsou jak technicky, tj. speciálními vozidly, i personálně připraveny na provozování veřejného osvětlení, vzhledem k tomu, že již dnes se starají o provozování a údržbu sloupů trakčního vedení pro tramvajové a trolejbusové tratě,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Nový systém by měl také motivovat provozovatele k ekonomicky efektivnímu způsobu preventivní a operativní údržby systému.

"Finanční nároky na zajištění provozu a údržby veřejného osvětlení na území města Plzně včetně havarijních oprav budou i nadále kryty z rozpočtu Správy veřejného statku města Plzně. V návrhu rozpočtu na rok 2017 a v rozpočtových výhledech jsou zahrnuty částky vycházející z aktuálního rozsahu správy veřejného osvětlení, tedy částka 20,6 milionu korun včetně DPH za rok," dodává mluvčí města Eva Barborková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství