31.05.2024 13:55
Hrozí povodně, varují meteorologové!
Pro část Plzeňského kraje platí extrémní stupeň nebezpečí. Více v článku.
31.05.2024 13:55
Pro část Plzeňského kraje platí extrémní stupeň nebezpečí. Více v článku.
31.05.2024 13:05
Charitativní koncert pro centrum Hájek se vydařil.
31.05.2024 12:05
Kaufland musí z prodeje stáhnout polské kakao Grande Cocoa drink plus vitamins. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v něm odhalila rozemleté kakaové slupky, což je častý způsob padělání kakaa.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila v kakau dováženém z Polska namleté zbytky slupek. Falšování kakaa Grande Cocoa drink plus vitamins už přitom odhalila v loňském roce, letos zkusil výrobce jinou ´taktiku´.
Inspekce nařídila společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. stáhnout a neuvádět do oběhu nápoj Grande Cocoa drink plus vitamins, instantní směs pro přípravu kakaového nápoje, 600g. Výrobě v některých šaržích nevyhověl z hlediska obsahu kakaového prášku.
Testované vzorky kakaa z Kauflandu obsahovaly o přibližně 20% méně kakaa oproti údajům uvedeným na obalu, čímž se výrobce dopustil klamání spotřebitele. SZPI ale zjistila falšování u jmenovaného nápoje opakovaně. "Inspekce v minulosti prokázala, že polský výrobce kakaový prášek nahrazoval levnější sacharózou a distributor musel nevyhovující šarži koncem roku 2011 stáhnout ze své obchodní sítě. Při opakované kontrole, která byla v uplynulých dnech uzavřena, nevyhověly ve stejném parametru další dvě šarže produktu. Laboratorní testy SZPI přitom prokázaly, že u těchto šarží výrobce používal odlišnou metodu podvodného nastavování obsahu kakaa. Jedna pětina kakaa byla tentokrát nahrazena rozemletou dřevitou hmotou z kakaových slupek, které mají být během výroby kakaa odstraněny," informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že výrobce se tak prokazatelně pokoušel pokračovat v praxi klamání spotřebitele tím, že přišel se sofistikovanější a pro dozorové orgány obtížněji detekovatelnou metodu falšování.
"Padělatelé kakaa historicky používají zejména tři způsoby nahrazování drahého kakaového prášku a tento polský výrobce učebnicově uplatnil hned dva z nich,“ uvedl Ing. Petr Cuhra, ředitel pražského inspektorátu SZPI a dodal: "Příměs z rozemletých kakaových slupek jsme identifikovali díky laboratornímu průkazu přítomnosti tryptamidu kyseliny lignocerové, který je pro tento typ falšování charakteristickým markerem.“