Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspekce našla v Kauflandu falešné kakao

25.04.2012 14:05

Kaufland musí z prodeje stáhnout polské kakao Grande Cocoa drink plus vitamins. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v něm odhalila rozemleté kakaové slupky, což je častý způsob padělání kakaa.

špatné kakao z Kauflandu, foto SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila v kakau dováženém z Polska namleté zbytky slupek. Falšování kakaa Grande Cocoa drink plus vitamins už přitom odhalila v loňském roce, letos zkusil výrobce jinou ´taktiku´.

Inspekce nařídila společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. stáhnout a neuvádět do oběhu nápoj Grande Cocoa drink plus vitamins, instantní směs pro přípravu kakaového nápoje, 600g. Výrobě v některých šaržích nevyhověl z hlediska obsahu kakaového prášku.

Testované vzorky kakaa z Kauflandu obsahovaly o přibližně 20% méně kakaa oproti údajům uvedeným na obalu, čímž se výrobce dopustil klamání spotřebitele. SZPI ale zjistila falšování u jmenovaného nápoje opakovaně. "Inspekce v minulosti prokázala, že polský výrobce kakaový prášek nahrazoval levnější sacharózou a distributor musel nevyhovující šarži koncem roku 2011 stáhnout ze své obchodní sítě. Při opakované kontrole, která byla v uplynulých dnech uzavřena, nevyhověly ve stejném parametru další dvě šarže produktu. Laboratorní testy SZPI přitom prokázaly, že u těchto šarží výrobce používal odlišnou metodu podvodného nastavování obsahu kakaa. Jedna pětina kakaa byla tentokrát nahrazena rozemletou dřevitou hmotou z kakaových slupek, které mají být během výroby kakaa odstraněny," informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že výrobce se tak prokazatelně pokoušel pokračovat v praxi klamání spotřebitele tím, že přišel se sofistikovanější a pro dozorové orgány obtížněji detekovatelnou metodu falšování.

"Padělatelé kakaa historicky používají zejména tři způsoby nahrazování drahého kakaového prášku a tento polský výrobce učebnicově uplatnil hned dva z nich,“ uvedl Ing. Petr Cuhra, ředitel pražského inspektorátu SZPI a dodal: "Příměs z rozemletých kakaových slupek jsme identifikovali díky laboratornímu průkazu přítomnosti tryptamidu kyseliny lignocerové, který je pro tento typ falšování charakteristickým markerem.“


SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství