QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

20.09.2024 14:00

Volební místnosti se otevřely

V České republice začaly krajské volby. Na části území republiky jsou spojeny s prvním kolem senátních voleb.

20.09.2024 13:23

Dopravní nehoda na náměstí Milady Horákové v Plzni

Na místě probíhají záchranné práce, došlo ke střetu osobního automobilu a chodce.

Hladiny řek se zvedly. Otava dosáhla 3. stupně - FOTO

14.09.2024 8:58     15.09.2024 8:46

Řeky v Plzeňském kraji se během páteční noci výrazně zvedly. 3. stupně dosáhla Otava v sobotu ráno. Vydatně pršelo i v Brdech, kde je zaplavena stezka a uzavřen Dům přírody Brdy. Situace se uklidnila během sobotní noci. V neděli ráno už jsou téměř všechny řeky na normálním stavu. Na 2. stupni je jen Klabava v Nové Huti.

měrná stanice v Hrádku foto Město ROkycany měrná stanice v Hrádku foto Město ROkycany
Klatovy uzavírka msotu foto Městská policie Klatovy 1Klatovy uzavírka msotu foto Městská policie Klatovy 2Klatovy uzavírka msotu foto Městská policie KlatovyHasiči Koterov_ protipovodnová opatření QAP (1)Hasiči Koterov_ protipovodnová opatření QAP (2)foto Destinace Sušicko _ Otava v Sušicifoto Otava Destinace SušickoFoto mesto Rokycany BorekFoto Město Rokycany Borekměrná stanice v Hrádku foto Město ROkycanyRokycany sobota ráno foto Město Rokycany 2Rokycany sobota ráno foto Město Rokycany 5Rokycany sobota ráno foto Město Rokycany 7Rokycany sobota ráno foto Město Rokycanyfoto Dům přírody Brd _zaplavene Brdy 1foto Dům přírody Brd _zaplavene Brdy 5foto Dům přírody Brd _zaplavene Brdyfoto Dům přírody Brd _zaplavene Brdy4

Během páteční noci zaznamenaly velké srážky i Brdy. „Za uplynulých 24 hodin byly na hydrologickém povodí Vltavy zaznamenány srážkové úhrny v rozsahu 5 až 100 mm. Nejvíce pršelo v povodí Sázavy, horní a dolní Vltavy a v oblasti Brd,“ uvedlo povodí Vltavy aktuální stav k sobotní šesté hodině ráno. 

Stav na řekách se ale podle Povodí Vltavy velmi rychle mění. Během noci se situace změnila také v Plzeňském kraji. V sobotu ráno byla na 3. stupni povodňové aktivity Otava v Rejštejně a v Sušici. V sobotu odpoledne klesla hladina řeky Otava na 2. stupeň povodňové aktivity.

Otava  Sušici v sobotu ráno, foto Destinace Sušicko 

Vydra na šumavské Modravě dosáhla v sobotu ráno 2. stupně povodňové aktivity. Křemelná se dostala na 2. stupeň ve Stodůlkách na Šumavě. A stoupala výrazně i Klabava v Hrádku, ta byla v sobotu ráno také na 2. stupni povodňové aktivity. V sobotu odpoledne spadla úroveň Klabavy na 1. stupeň. Během sobotního dopoledne vystoupala na 2. stupeň Ostružná v Kolinci.

Klabava a Holoubkovský potok v Rokycanech jsou v sobotu dopoledne na 1. stupni. Během soboty rychle stoupá Úhlava i Úslava. Ta je v sobotu odpoledne na 1. SPA v Koterově.

Jak jsme vás informovali, v pátek byl vyhlášen na většině území Plzeňského kraje stav povodňové pohotovosti. Více jsme psali ZDE.

Vedení měst a obcí žádají lidi, aby nechodili ke stoupajícím řekám. Některé oblasti jsou už uzavřené. „Most na cyklostezce u drůbežářských závodů byl dnes 14.9.2024 v 6:00 uzavřen z důvodu bezpečnosti a stoupající hladiny Drnového potoka. Respektujte prosím uzávěru, neriskujte svou bezpečnost, můstek není bezpečný,“ uvedla v sobotu ráno Městská policie Klatovy. 

Uzavírka mostu v Klatovech, foto Městská policie Klatovy

Uzavřeny jsou také některé oblasti v Plzni. Také v Plzni totiž platil od pátku nejvyšší stupeň varování, ten se v sobotu dopoledne změnil z extrémního povodňového ohrožení na vysoké nebezpečí tedy povodňovou pohotovost.

Povodňová pohotovost - 2. stupeň je tedy v Plzni v platnosti od soboty 14. září 10:40 hodin do odvolání. "Hlídány jsou zejména řeky Úhlava, Úslava a potoky Vejprnický, Božkovský či Černický," informovalo město Plzeň v sobotu k 11. hodině. Více o páteční přípravě Plzně na velkou vodu jsme psali ZDE.

V sobotu dopoledne zmírnil ČHMÚ varování i pro Nepomuk a Blovice, a to z extrémního na vysoké. Od sobotních 10:40 tady platí povodňová pohotovost.

Zaplavené jsou i některé části Brd, kde v noci vydatně pršelo. "Vzhledem k mimořádné situaci je Dům přírody Brd uzavřen. Důrazně také nedoporučujeme návštěvu Brd. Došlo k zaplavení naučné stezky i přilehlé turistické trasy. Hrozí pád stromů. Dům přírody Brd bude uzavřen do pondělí, kdy Vás budeme aktuálně informovat. Hladina vody stále stoupá," informovali v sobotu dopoledne aktuálně z Domu přírody Brd.

Zaplavené stezky v Brdech, foto Dům přírody Brdy

V pohotovosti jsou všechny složky IZS i protipovodňové orgány. "Dnes se k vytrvalým dešťům přidal silný vítr. Již ráno jsme řešili padlý strom na kolejích. Prosím všechny, aby se nepohybovali v okolí stromů a už vůbec nechodili do lesa," informoval v sobotu ráno hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Foro: Městská policie Klatovy, Hasiči Koterov, město Rokycany

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky