Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Festival Finále Plzeň - známe porotce!

03.04.2013 19:35

Festival Finále Plzeň, který přinese na sto sedmdesát filmů, se nezadržitelně blíží. Předsedou mezinárodní poroty bude americký producent Richard McCallum, české dokumentární filmy posoudí porota v čele s německým režisérem Hansem-Erichem Vietem.

Všechny nové české celovečerní filmy a bohatý výběr z domácích dokumentů, ty nejzajímavější současné německé hrané i dokumentární snímky, rarity Víta Klusáka a Filipa Remundy, premiéra dílu Všechnu moc lidu Stalinovi režiséra Roberta Sedláčka a scenáristy Pavla Kosatíka z cyklu ČT České století, výstava 32 velkoformátových fotografií Rozmarná léta Jiřího Menzela a projekce jeho filmů pod širým nebem – to je jen několik příkladů z bohatého programu 26. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň, který proběhne od 21. do 27. dubna v západočeské metropoli. Celkově zde bude uvedeno během sedmi dnů cca 170 snímků – hraných, dokumentárních, známých i neznámých z archivů.

Festival poprvé proběhl v roce 1968, po několika ročnících se na 20 let odmlčel. Na původní tradici se podařilo navázat po sametové revoluci.

"V porotách našeho festivalu opět zasednou zahraniční osobnosti, které mohou nabídnout na soutěžní filmy jiný pohled než tradiční domácí filmové ceny," uvedl ředitel Finále Plzeň Ivan Jáchim.

Předsedou mezinárodní poroty soutěže nových českých celovečerních hraných a animovaných filmů o Zlatého ledňáčka se stane americký producent Richard McCallum, který stojí například za třemi pokračováními ze série Star Wars.

Vedle něj v této porotě zasednou bulharská režisérka a producentka Zornitsa Sophia, výkonná viceprezidentka Slovenské filmová a televizní akademie, konzultantka a producentka Zuzana Mistríková, německý režisér a scénárista Christian Schwochow, a český režisér, kameraman a scenárista Radim Špaček.

Nové české dokumentární filmy posoudí porota v čele s německým režisérem, scénáristou a producentem Hansem-Erichem Vietem, dále jejími členy budou česká producentka, scenáristka a režisérka Eliška Kaplicky Fuchsová, a vedoucí sekce DOK Industry festivalu DOK Leipzig Christine Hille.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT