QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na trhu se objevily nebezpečné nafukovací balónky

26.04.2021 9:21

Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu nebezpečnou hračku a nařídila stažení výrobku z trhu. Jedná se o nafukovací balónky, které mohou pro děti znamenat závažné poškození zdraví.

2021-04-26-RAPEX-balonek

Výrobek může představovat pro hrající si děti závažné nebezpečí poškození zdraví. "Česká obchodní inspekce zjistila na trhu v ČR hračku, která může znamenat pro nejmenší děti zdravotní riziko. Jedná se o balení 10 kusů nafukovacích balónků s potiskem. Balónky jsou vyrobeny z latexu, přírodního kaučuku. Zabaleny jsou v průhledném sáčku s papírovou manžetou, která uzavírá sáček a je k němu připojena kovovými svorkami. Na této papírové části obalu výrobku jsou uvedeny identifikační údaje a informace pro spotřebitele," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Akreditovanou laboratoří bylo zjištěno, že v materiálu, ze kterého jsou balónky vyrobeny, je obsaženo nadlimitní množství N-nitrosaminů a N-nitrosovatelné látky. Tyto chemické látky se mohou uvolnit z použitého materiálu a děti je mohou, například sáním balónků nebo kontaktem z ruky do úst, požít.

Výrobek není v souladu s požadavky NV č. 89/2011 Sb., o bezpečnosti hraček. Obsah výše jmenovaných látek byl ověřen dle postupů a metod uvedených v normě EN 71-12. "Česká obchodní inspekce uložila dovozci hračky ochranné opatření, kterým je stažení výrobku z trhu a z oběhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu, výrobek byl zveřejněn v systému RAPEX," dodal mluvčí obchodní inspekce.

Foto: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24