Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Řidiči pozor! Na konec školního roku se chystá dopravně bezpečnostní akce

25.06.2018 18:40

Policie ČR připravuje kampaň zaměřenou na telefonování za jízdy. Poslední červnový a první prázdninový den proběhne ve všech regionech ČR. Na pozoru musí být i řidiči Plzeňského kraje!

policie

Mobil za volant nepatří. 30. června a 1. července to budou řidičům v regionu připomínat koordinátoři Besipu v rámci kampaně #nepozornostzabíjí České asociace pojišťoven. Cílem akce je změnit špatné návyky řidičů a snížit tak počet nehod. V Plzeňském kraji by mělo být zaměření na rizika telefonování za jízdy o to větší. Zdejší řidiči totiž, hned po pražských, telefonují při řízení nejčastěji. Handsfree k tomu ale používá necelá pětina z nich.

Nevěnování se řízení je nejčastější příčinou dopravních nehod a největší podíl na tom má právě používání telefonu. Využívání mobilu při řízení přiznávají téměř dvě třetiny řidičů. Za prvních pět měsíců letošního roku zemřelo v důsledku nepozornosti za volantem již 24 osob.

Zvrátit tyto hrůzné statistiky má preventivní dopravněbezpečnostní akce. Bezpečnostní specialisté v reflexních vestách při ní budou ve spolupráci s Policií ČR poukazovat na fatální důsledky nezodpovědného jednání řidičů. „Výzkum nám ukázal, že ke změně chování řidiče nepřiměje ani zastavení policií, ani vyšší pokuty, ale spíše zodpovědnost za druhého člověka, nebo dokonce teprve smrtelná autonehoda. Tomu však chceme předejít, proto vysíláme lidi přímo do terénu, aby veřejnost zblízka seznámili s reálnými čísly a apelovali tak na změnu jejich chování ještě předtím, než se něco vážného stane,“ říká ke kampani výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Řidiči z Plzeňska jsou však v tomto ohledu výjimkou. Telefon neodloží či své chování nepřizpůsobí, v případě, že vezou nějakou další osobu, tři čtvrtiny z nich. „Řidiči zde mají k používání mobilu za jízdy velmi tolerantní postoj. Pouze šestina jich tento přestupek shledává jako velmi závažný,“ poukazuje na specifika řidičů Plzeňského kraje Matoušek.

Od začátku letošního roku do konce května vyšetřovala Policie ČR přes 41 tisíc dopravních nehod, přičemž nepozornost při řízení stojí za pětinou z nich. 

Specialisté budou řidičům zastaveným kvůli běžné silniční kontrole rozdávat reflexní vesty s logem kampaně #nepozornostzabíjí. „Pro tuto preventivní akci jsme účelně vybrali dopravně frekventovaný termín prvního víkendu prázdnin. Věříme, že statistická data a drobné předměty, které zastaveným předáme, pomohou přimět řidiče k zodpovědnějšímu chování vždy, když příště usednou za volant,“ dodává Tomáš Neřold, pověřený vedoucí oddělení bezpečnosti provozu Besip Ministerstva dopravy ČR.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT