Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pálení trávy se vymklo kontrole na Tachovsku! Hasiči zasahovali u rozsáhlých požárů

13.03.2014 8:31

Pálení trávy, před kterým už hasiči varovali, už se na několika místech vymklo kontrole a hasiči museli zasahovat u rozsáhlých požárů hlavně na Tachovsku. U Tlučné u Plzně zase požár omezil železniční dopravu.

Před vypalováním trávy a nejrůznějšími likvidačním pálením odpadu ze zahrádek už hasiči varovali před několika dny.Jak vás QAP.CZ informoval, kvůli nadměrnému suchu je nebezpečí požárů v současné době hodně vysoké. Hasiči už hlásí i první případy, kdy se vypalování skutečně dostalo mimo kontrolu a způsobilo i desetitisícové škody.

Hned dvakrát během středy museli hasiči vyjíždět na Tachovsku kvůli požárům, kdy se vypalování vymklo kontrole. Jeden z nich zaměstnal rovnou několik jednotek hasičů v Chodském Újezdu. "V Chodském Újezdu ve směru na Zadní Chodov se vymklo pálení kontrole, oheň se rozšířil do okolí a kromě suché trávy zasáhl i balíky slámy a plot. Na uhašní požáru se podílely jednotky HZS Tachov a SDH Planá. Škody vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 10 tisíc korun, uchráněné hodnoty odhadl na 50 tisíc. Osobě odpovědné za pálení uložil na místě blokovou pokutu," říká mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Podobnou příčinu měl také požár u obce Sviňomazy. "Také ve Sviňomazech se vymknulo pálení kontrole a oheň se suchou trávou rozšířil do okolí na plochu cca 200 x 50 metrů. Na likvidaci požáru se podílely jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů ze Stříbra společně s SDH Kladruby," dodává mluvčí hasičů k dalšímu zásahu.

Požár zpomalil i vlaky na hlavní železniční trati Plzeň - Domažlice u Tlučné.

Podobné požáry, které souvisí s nejrůznějším pálením nebo vzniknou nedbalostí či nešťastnou náhodou a v kombinaci se suchem způsobí velké problémy, jsou v těchto dnech velmi časté. Z celkového počtu výjezdů hasičů už dělají zhruba šedesát procent. Jen během středy hasiči zasahovali i požárů trávy, křovin a další porostů například na Rokycansku u Radnic, ve Zbůchu a u Tlučné u Plzně dokonce zásah hasičů zpomalil také vlaky. "V Tlučné za hřbitovem v těsné blízkosti železniční trati Plzeň Domažlice shořelo zhruba 100 x 50 metrů travního porostu a křovin. Velitel zásahu si u Českých drah vyžádal omezení rychlosti projíždějících vlaků. Jednotky hasily ve směru přes železniční trať a jednotky Tlučná a Vejprnice z protilehlé strany. Posilové jednotky HZS Plzeň Střed a SŽDC Plzeň pak dopravovaly k požářišti hasební vodu," připojuje dalščí komplikovaný zásah u požárů Pavla Jakoubková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT