Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Špičáku se otvírá nová cyklistická trať, která je určená běžným cyklistům

11.06.2024 11:13

Začíná nepřetržitý letní provoz sportovního areálu Ski&Bike Špičák. Navíc se otvírají naučné stezky na ledovcová jezera i nová cyklistická trať „Uphill Špičák 1202“.

Uphill Špičák 1202, testování před otevřením_Ski&Bike Špičák

Šumavské středisko Ski&Bike Špičák premiérově od soboty 15. června nabídne zbrusu nový, čtyři kilometry dlouhý, singl trail vedoucí přes Rozvodí k rozhledně na vrchol Špičáku. Určen je běžným cyklistům, kteří nepotřebují žádné speciály jako pro downhill v bikeparku a vystačí si s klasickým horským kolem. „Uphill Špičák 1202“ vede i po lesních cestách a jeho stoupání zvládnou i rodiny s dětmi.

„Díky tomu se rozroste délka všech cyklotratí v areálu k téměř k 15 kilometrům, když přes 10 km nabízí trasy různé náročnosti v bikeparku. Od cvičných a lehkých až po závodní,“ říká vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák Jan Kasík.

Od květnového startu letní sezony (4.5.), kdy mohlo být kvůli ochraně zdejší přírody otevřeno jen o víkendech a na státní svátek 8.5., patřili k hlavním návštěvníkům střediska právě bikeři. „Nejsilnější byl druhý květnový víkend, kdy tady bylo každý den přibližně 400 lidí, převážně bikerů. Turisté k nám míří především až o prázdninách,“ uvádí Kasík.

Od soboty 15. června také pojede v letním režimu lanovka. Ráno vyveze první turisty nebo cyklisty k rozhledně na vrcholu Špičáku a k naučným stezkám na ledovcová jezera (Černé a Čertovo), které se taktéž otvírají až v půlce června, už v 9 hodin. Odpoledne její provoz končí v 16 hodin.

Pěší turisté si mohou nově zakoupit jízdenky na lanovku nebo vstupenky na rozhlednu též přes e-shop. Po potvrzení platby se jim odešle QR kód, který pak jen přiloží ze svého mobilu ke čtečce u vstupních turniketů. Kdo si jízdenku či vstupenku zakoupí v e-shopu nejméně 5 dnů dopředu, má ji o 5 procent levnější.

Každý den je nyní také otevřena biková škola, půjčovna a servis kol či nová půjčovna motocyklů/skútrů. To samé platí pro restaurací U Lanovky, horskou hospodou v chatě Blaženka a stánek s občerstvením na vrcholu Špičáku.

Prázdninové letní dny využívá řada sportovních oddílů, především těch dětských, k soustředěním, kdy kombinují venkovní přípravu s tou v areálové tělocvičně. Ubytování jsou pak ve zdejších chatách Blaženka a Hanička. „Aktuálně nám ještě pár volných termínů z této kapacity zbývá. Moderně vybavenou tělocvičnu pro tento typ sportovní přípravy (kombinace venkovních a vnitřních aktivit či alternace programu tréninků při nepřízni počasí) žádné jiné horské středisko v ČR nenabízí,“ dodává Jan Kasík.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT