Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Keramické panence v parčíku na Francouzské třídě chybí hlava. Panenka se opravuje

04.05.2023 11:20

V Plzni na Slovanech se v parčíku na Francouzské třídě nachází keramická soška panenky. Ta aktuálně prochází opravou. Věděli jste, že se jedná o již druhou panenku? Ta původní se nachází na slovanské radnici. 

socha panenky Slovany_0423_QAP1
socha panenky Slovany_0423_QAP1keramická panenka SLovany_Václav Cinádr (1)keramická panenka SLovany_Václav Cinádr (2)keramická panenka SLovany_Václav Cinádr (4)keramická panenka SLovany_Václav Cinádr (3)

“Před 15 lety byla panenka už natolik poškozena, že byl originál bez odcizeného ptáčka a ručiček přesunut na obvodní úřad a autoři vytvořili panenku zcela novou, trochu robustnější, aby něco vydržela. I ta ale po čase vinou vandalů začala strádat. V roce 2016 přišla dokonce o hlavu a sám spoluautor Jaroslav Pleskal řekl, že dílo už nikdo neopraví a že bude nejlepší torzo rozbít a odvézt,” uvedl Václav Cinádr, místostarosta MO Plzeň 2-Slovany.

Sochu se podařilo zachránit na poslední chvilku. “Ve chvíli, kdy už k soše mířil pracovník s palicí a chtěl zbytky panenky odstranit, objevila se na úřadu obyvatelka Slovan, která při procházce se psem hlavičku panenky našla a tak byla hlava k tělu opět přilepena,” popsal místostarosta.

“Pan Pleskal loni v lednu zemřel a i s odkazem na jeho památku nechal obvod Plzeň 2-Slovany v dílně na Roudné původní panenku opravit. Oprava se zdařila, panenka je jako nová. Není možné ji ale vzhledem ke stáří sošky už umístit venku. V keramice jsou drobné prasklinky a zatékající voda by mohla způsobit její další devastaci. Proto našla své místo ve vestibulu u vchodu slovanské radnice,” vysvětlil Václav Cinádr. 

Hlava sochy panenky, která se v parku aktuálně nachází, prochází opravou. “V pořadí druhá panenka bude učněm pana Pleskala opravena a chybějící části budou doplněny. Původní autoři by měli jistě radost,” uzavřel místostarosta. 

Foto Václav Cinádr, QAP

 
 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství