Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Mistrovství světa v silovém trojboji, čtvrteční závod, kde zápolil Plzeňák

01.10.2010 9:39

V Plzni probíhá až do soboty 2. října Mistrovství světa v silovém trojboji v kategorii masters. Siláci z celého světa se sjeli do plzeňského Parkhotelu. QAP se vydal na kategorii do 90 kg, kde závodil také Plzeňák Michal Sekot.

Michal Sekot dead lift
Celkoví vítězové kategorie masters do 90kg IMG_6822IMG_6823IMG_6824IMG_6825Michal Sekot se připravuje IMG_6827Michal Sekot Michal Sekot Michal Sekot benchpress IMG_6831Michal Sekot dead lift IMG_6833Michal Sekot dead lift IMG_6835IMG_6836IMG_6838vítězové squat vítězové benchpress vítězové dead lift

V Plzni probíhá Mistrovství světa v silovém trojboji mužů a žen masters. Siláci z celého světa se sjeli do plzeňského Parkhotelu, kde změří svoje síly. QAP se vydal na čtvrteční závod siláků do 90 kilogramů, kde zápolil také Plzeňák Michal Sekot.

V kategorii masters do 90 kilogramů se utkalo 14 závodníků z celého světa. Našli jste tu Australany, Nizozemce, Němce, Japonce i Kana´dana či Itala. Jediným českým zástupcem byl Plzeňák Michal Sekot. Ještě pro jasno, masters jsou takzvaně veteráni, tedy chlapi od 40. roku věku.

Kromě váhové kategorie se dají masters rozdělit od 40 - 50, pak 50 - 60 let a jelikož populace stárně tak 60 - 70 a 70 - 80 roků. Jak jsme se dozvěděli od Michala Sekota, i v poslední kategorii jsou sportovci zastoupeni. "Na posledním mistrovství Evropy, které bylo tady v Plzni letos v červnu, byl Francouz, 83 let a zvedal 170 kilo. Sám přitom váží jen 67 kilogramů," řekl QAPu Michal Sekot.

O silovém trojboji

Trojboj se skládá ze tří disciplín. První je dřep s činkou na ramenou, pak benchpress tedy tlak s činkou v leže a poslední je deadlift takzvaný mrtvý tah. Tenhle sport je starý zhruba asi 50 let. Narozdíl od vzpírání tady je třeba opravdu velká síla a nemůže se tomu věnovat každý. Silový trojboj tvoří podle Michala Sekota 70% síly a ten zbytek technika. U klasického vzpírání je tomu naopak.

V čem se tenhle sport liší od těch ostatních, známých sportů?

"Především je to v penězích a rivalitě. Jelikož tady nejde o peníze, vítězství není placené a nejsou tady nějací velcí sponzoři, je tu skvělá parta. Fandíme si a když někdo vyhraje a je lepší, tak si podáme ruku a popřejeme mu," objasnil nám Michal Sekot.

Jaké části těla nejvíc trpí?

"Rozhodně ramena, záda, kolena a celý ten kloubní aparát vůbec. Ale k žádným zraněním vážným, jako v jiných sportech, se při závodech nesetkáváme, protože jsou na podiu záchranáři, kteří jsou schopni okamžitě zasáhnout. Ke zraněním dochází spíš při tréninku a s nižšími vahami," vysvětluje Michal.

Michal Sekot skončil nakonec po trojboji na 9. místě, po nominaci na 8. místě spadl jen o jednu pozici. V benchpress zvedl nejvíce 180 kg a v deadalift se dosatl na 220 kilogramů. Celkově zvítězil Němec Mario Schnurr, chlapík drobné postavy, do kterého byste neřekli, že zvedne 300 kilo.

Byl jste, Michale, spokojen s dnešním závodem?

"Dá se říci, že ano. On ten závod má hodně vysokou úroveň a tady, dnes, to bylo opravdu markantní. Ale vzhledem k tomu, že ve své kategorii jsem až na horní hranici, bude mi padesát, a jsou tu tací, kterým bude čtyřicet, tak jsem spokojen. Protože regenerace těch 40letých je jasně jiná než 50letých," objasnil závodník.

Při předávání medailí dostali všichni účastníci takzvanou malou medaili a ti tři nejlepší velkou. Na Němci Schnurrovi byly vidět i slzy dojetí. To by člověk od takových siláků nečekal.

QAP gratuluje Michalu Sekotovi a přeje mnoho štěstí a málo úrazů v dalších závodech.

Rozhovor s Michalem čtěte zde.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT