Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.05.2024 20:44

Vážná dopravní nehoda u obce Holovousy na severním Plzeňsku

Na místo letěl vrtulník! Zasahují všechny složky IZS

Malá mořská víla naživo! Baletka musela kvůli focení pod vodu - FOTKY

19.08.2017 9:22

DJKT finišuje s přípravami první premiéry nové sezóny. Balet Malá mořská víla bude pro celou rodinu. Kvůli focení originálního plakátu se jelo na koupaliště...

Novou divadelní sezonu v Plzni otevře stejně jako vloni balet. Malá mořská víla v pojetí choreografky Mariky Hanouskové se na Malé scéně objeví poprvé 2. září v 17 hodin.

Přípravy jdou do finále a hotový už je i originální plakát. Kvůli jeho focení vyrazila fotografka Alena Voráčková s představitelkou hlavní role Annou Srncovou na koupaliště do Rokycan a fotilo se přímo pod vodou.

Romantický příběh H. Ch. Andersena z  pohádkového království podmořského světa převede do taneční podoby choreografka Marika Hanousková, která chce příběh víly odvyprávět tanečním slovníkem přístupným mladé generaci.

"Malá mořská víla nebude úplně klasický balet. Těžko ji zaškatulkovat. První část, která se téměř celá odehrává na mořském dně, je složena více z moderních prvků a druhé jednání, které nás zavádí do světa lidí, bych popsala jako neoklasické, objeví se zde i tanec na baletních špičkách, “ vysvětluje. Pohádkový ráz podtrhnou také půvabné kostýmy a scéna výtvarníka Aleše Valáška. Pro plzeňskou inscenaci vznikla původní hudba skladatele Petra Hory, která čerpá jak ze zavedených postupů vážné hudby, tak i z hudby populární.

Na své domovské scéně v Liberci Marika Hanosková nejen tančí (například v hlavní roli Gazdiny roby choreografky Aleny Peškové), ale uvedla zde také své inscenace Jekyll a Hyde a Dům Bernardy Alby. "Kdybych byla členkou baletu a směla si vybrat roli, chtěla bych dělat čarodějnici. Ta bude ´šmrncovní´ potvora. A ano, bude děsivá. Když Andersen, tak pořádný Andersen! A víc o ní neprozradím,“ říká choreografka. "Andersenovy pohádky jsou trošku strašidelné, ale myslím si, že příjemně strašidelné. Je příjemné se malinko bát. Nebo tedy já jsem už od malička Andersenovy pohádky milovala. Úplně si vybavuji, jak mi běhal mráz po zádech, když mi babička četla Sněhovou královnu. A mně se to líbilo. A  vezměte si například Červenou karkulku, nebo Perníkovou chaloupku, to jsou  přece pohádky, které se čtou nejmenším dětem, a jak jsou morbidní! Malá mořská víla nabízí opravdu hodně možností pro zpracování a má fantazie se tu může dostatečně vyřádit. Líbí se mi, že je to pohádka, kterou si dokáže vychutnat stejně tak dětský divák, jako divák dospělý.“

Titulní úlohu ztvární Kristýna Miškolciová (dříve Piechaczková) nebo Anna Srncová, Prince Michal Kováč nebo Joshua Lee, Cizí kněžnu Karolína Hejnová v alternaci s Janou Schweitzerovou, čarodějnici tančí Lýdie Švojgerová a Vládce mořské říše Petr Brettschneider.

Premiéra baletu Malá mořská víla se odehraje 2. září od 17 hodin na Malé scéně, další reprízy jsou naplánovány na 9. září a 11. a 14. října.

FOTO: Alena Voráčková, Pavel Křivánek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství