Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

S Univerzitním upírem darovala krev stovka dobrovolníků

22.11.2015 17:25

Už podevatenácté zorganizovali studenti Západočeské univerzity v Plzni a personál Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň akci na podporu dobrovolného dárcovství krve.

Foto Západočeská univerzita

Možnost darovat krev s Univerzitním upírem využilo v polovině listopadu 100 dárců, přičemž 26 z nich darovalo krev vůbec poprvé.

Mezi dárci byli zastoupeni studenti všech fakult, zaměstnanci, absolventi i lidé, kteří nejsou se ZČU nijak spřízněni. Nejvíce účastníků přišlo z fakult pedagogické, aplikovaných věd a elektrotechnické. Poměrně výrazné zastoupení měli i dárci mimo ZČU.

"Univerzitní upír cílí především na prvodárce, kteří díky této akci zůstávají myšlence dobrovolného dárcovství věrní. I proto má plzeňská transfúzní stanice nejmladší věkový průměr dárců," konstatoval Petr Setvín z organizačního týmu.

19. semestrník Upíra byl slavnostně zakončen tradičním Upířím rejem, neformálním setkáním dárců a organizátorů, kterého se zúčastnil i nový děkan pedagogické fakulty Miroslav  Randa.

Univerzitní upír probíhá dvakrát ročně, příští termín plánují organizátoři opět na jaro. Na akci se společně podílejí studentský tým SKVAIP, Studentská komora Akademického senátu Fakulty pedagogické ZČU a personál Transfuzního oddělení FN Plzeň.

"19. upír je mrtev, ať žije jubilejní 20. Univerzitní upír!" dodává na závěr Setvín.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství