Auto CB ŠKODA nový SUPERB

V Plzni se objevily falešné peníze! "Šiřitel" je v rukou policie

07.03.2016 13:12

Hned několik padělaných dvoustovek se objevilo v poslední době v Plzni. Policie údajného padělatele má. POZOR - není vyloučeno, že některé padělky jsou stále v oběhu!

IMG_1126

Hned na několika místech v plzni se v posledních týdnech objevily falešné peníze, jednalo se o dvoustovky. Policie už má v rukou muže, který má mít vše na svědomí, nicméně lidé by měli být dál ostražití. Není totiž vyloučeno, že některé padělky mohou stále ještě kolovat v oběhu.

Podezřelého muže zadrželi policisté v obchodu na Palackého náměstí. Přivolal se prodavač, který padělanou bankovku odhalil. "Policisté na místě zadrželi podezřelého, který měl při sobě dalších sedm kusů obdobných padělků stejného sériového čísla. Šetřením bylo zjištěno, že se v uplynulých dvou týdnech měl tento muž vyskytovat a platit za zboží i v dalších sedmi plzeňských prodejnách, kde se padělky dvousetkorun také objevily," potvrdila mluvčí policie Jana Tomková.

Policie případ dál vyšetřuje. Muž byl nicméně obviněný kvůli padělání a pozměnění peněz a následně skončil ve vazbě. Hrozí mu až osm let vězení. Sám obviněný muž už padělky tak šířit nebude, lidé by ale měli být při placení nebo rozměňování dál opatrní. Policie momentálně nemůže vyloučit, že v oběhu jsou ještě některé z padělků.

Základní prvky, jak poznat pravost bankovek:

  • Pokud podržíte bankovku proti světlu, uvidíte vodoznak vyskytující se ve střední části širokého nepotištěného okraje bankovky. Vodoznak zachycuje obraz osobnosti, která je specifická pro každou bankovku a jejíž portrét je na bankovce zachycen. Tyto portréty k sobě směřují čelem. U padělků vodoznak může chybět, nebo být napodoben kresbou, či razítkem.
  • Snadno čitelným znakem je ochranný okénkový proužek z umělé metalizované hmoty zapracovaný do papíru přes celou šíři bankovky. Na její lícní straně vždy po 6 milimetrech vystupuje na povrch a při pohledu proti světlu tvoří celistvou linku s mikrotextem.
  • Mnozí si zřejmě nikdy nepovšimli ochranných vláken bankovky. Jedna se o oranžová několikamilimetrová vlákna, která jsou zapuštěna v papíru a náhodně rozmístěna po celé ploše – nejčastěji je lze nalézt na nepotištěném pruhu bankovky.
  • Bankovky obsahují tzv. průhledku. Jedná se o soutiskovou značku v malém kolečku, která je tvořena písmeny CR nebo ČR. Na každé straně bankovky je část této značky, která se při pohledu proti světlu spojí v celek. U padělků dochází k posunům části znaku, které jsou snadno rozpoznatelné.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství