Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výměna Plzeňské karty startuje! Lidé by se žádostmi neměli vyčkávat

28.01.2015 9:52     01.02.2015 18:56

Výměny Plzeňských karet odstartují už v pondělí sběrem žádostí. Dopravní podniky jednají o zavedení objednání přes internet i posílení spolupráce s Českou spořitelnou!

94216

Výměna Plzeňských karet startuje. Jisté je, že cestující budou mít na zákaznických centrech speciálně vyčleněné přepážky pro podávání žádostí. Dál se ale jedná s posílením například díky spolupráci s Českou spořitelnou. Objednání by mohlo fungovat i po internetu.

Výměna Plzeňských karet, které byly vydané do roku 2011, bude probíhat několik let. První vlna ale startuje už v pondělí 2. února. Týká se majitelů karet s pořadovými čísly 1 až 4999. Ti budou moct vyrazit na zákaznická centra PMDP na Denisovo nábřeží i na Klatovskou třídu s vyplněnou žádostí.

"Ti držitelé, kteří byli vyzváni, začnou od pondělí chodit se žádostmi. První karty by mohly být vydané zhruba do dvaceti pracovních dnů," říká ředitel Úseku Plzeňské karty Martin Chval. Vyzvedávat si nové karty budou cestující už jen v zákaznickém centru na Denisově nábřeží.

Cestující by rozhodně neměli nechávat vše na poslední chvíli. Fronty u přepážek se vyloučit nedají...

Jak bude vypadat nával na zákaznických centrech, se zatím ale přesně odhadnout nedá. "Udělali jsme kapacitní testy, ale samozřejmě pokud to lidé nechají na poslední chvíli, může se situace změnit," vysvětluje Martin Chval.

Nicméně už teď dopravní podniky očekávají, že se postupně fronty tvořit budou, a tak jednají o určitých opatřeních, která by mohla cestujícím celou záležitost zlepšit. "Pracujeme na tom, abychom se mohli zapojit do městského systému Úřad bez čekání. To zavedení ale bude trvat a nebude to hned od začátku. Předpokládáme, že by to mohlo fungovat v dubnu a možná i dříve. Jednáme také s Českou spořitelnou, že by byly do výměny zapojené také její pobočky v Plzeňském kraji.To ale zatím není zfinalizováno," dodává ředitel Úseku Plzeňské karty. 

Kartu zdarma budou mít děti, senioři a invalidé...

Hodně diskusí se vedlo ohledně toho, že lidé za novou kartu zaplatí 170 korun. Město nakonec za určitou skupinu držitelů karet výměnu uhradí. Žádné proplácení se ale konat nebude. Tito lidé rovnou nemusí nic platit. "Máme tam finanční kompenzaci, dříve se tomu říkalo úhrada prokazatelné ztráty, tak do té sumy, kterou máme nasmlouvánu na rok 2015 se vejde i objem těch karet, které budou poskytovány zdarma. Takže nebudeme nic posílat občanům, nebudou muset nic dělat. Jen přijdou a prokáží ty věci, které mají prokázat. To znamená, že jsou dítětem do 15 let nebo občanem, který pobírá starobní důchod nebo důchod invalidity 3. stupně a bude jim ta karta poskytnutá zdarma. Zároveň je tam ale podmínka, kde chceme, aby ti občané měli dlouhodobé předplatné na jeden rok," vysvětlil náměstek primátora Petr Náhlík.

Konkrétní rady, jak při výměnách postupovat i s formulářem ke stažení najdete na webu www.pmdp.cz nebo na www.plzenskakarta.cz.

FOTO: ilustrační
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství