QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od prvního hokejového zápasu na zimním stadionu v Plzni uplynulo 70 let!

11.02.2020 14:07

Provoz zimního stadionu v Plzni zahájil 11. února 1950 zápas domácího týmu a Prešova. Hrálo se na nekrytém kluzišti. Zastřešení se stadion dočkal v roce 1969. Podívejte se na dobové fotky!

zimni stadion Plzen puvodni
zimni stadion Plzen puvodnipuvodni tribunypuvodni plochaZimní stadion Plzeň stavbaZimní stadion Plzeň stavbaZimní stadion Plzeň stavbazimni stadion soutezni modelzimni stadion stavbazimni stadion stavba_1tuimni stadion plzen stavbatimni stadion v plzni stavba

Stavba zimního stadionu začala na tehdejším Dobytčím trhu v Plzni v roce 1948. Sportoviště s uměle chlazenou ledovou plochou zahájilo provoz 11. února 1950 zápasem Plzně a slovenského Prešova.

Na stadionu se pak odehrály zásadní momenty plzeňské sportovní historie. V roce 1951 postoupili místní hokejisté do první ligy. Pod širým nebem se zde uskutečnilo první mezinárodní hokejové utkání v západočeské metropoli, kdy Plzeň porazila švédský AIK Stockholm 6:2.

Protože hokej se stal v Plzni velkým fenoménem, byly desetitisícové návštěvy na stadionu zcela běžné. V šedesátých letech minulého století pak padlo rozhodnutí o zastřešení ledové plochy a v roce 1969 mohli fanoušci konečně vyrazit na ligový zápas na svém krytém stadionu.

Vyrostl tak mimořádně zajímavý objekt s unikátní lanovou konstrukcí. Potvrzuje to Dalibor Urbanec, syn architekta Vladimíra Urbance, který unikátní stavbu zimního stadionu v Plzni navrhl. 

"V takové formě byla zřejmě jediná u nás. Samozřejmě pár lanových konstrukcí v Čechách je, například v Českých Budějovicích krytý plavecký bazén. Ale moc jich není. Je to náročné na propočítání, náročné staticky a je to projekčně velmi těžký úkol. A tehdy nebyly na propočítávání žádné počítače. Vše se dělalo na logaritmickém pravítku,“ vzpomíná Dalibor Urbanec, který je, stejně jako jeho otec, architektem. Více o unikátní stavbě jsme psali zde.  

Čtyři roky po zastřešení stadionu došlo na modernizaci chladící technologie, solanku tehdy nahradil čpavek. V roce 1973 pak začaly práce na vedlejší ledové ploše.

Oprava stadionu byla nutná i v roce 1992, kdy oslavy postupu do finále skončily požárem a bylo třeba dát vše do pořádku tak, aby se zde mohly odehrát vytoužené finálové boje. Na stadionu postupně probíhaly další úpravy, kdy přibylo míst k sezení a nad ledovou plochou se objevila multimediální kostka.

foto: Archiv architekt Dalibor Urbanec

Na fotografie se vztahují autorská práva. Jsou poskytnuty z archivu architekta pro účely QAP.CZ. Jakékoliv šíření je zakázáno. 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24