Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči v Plzeňském kraji zasahují u vytopených sklepů a popadaných stromů - FOTKY

01.06.2024 13:12     01.06.2024 16:23

Na části území Plzeňského kraje prší od ranních hodin. Nejvíce zásahů hlásí aktuálně hasiči na Klatovsku. Situaci v Plzeňském kraji sledujeme.

čerpání vody PK_010624_SDH Horšovský Týn (7)

“Za posledních 24 hodin pršelo na celém území ČR, nejvíce na Šumavě a v Pošumaví. Na Železnorudsku a Prášilsku to bylo i kolem 70 mm srážek, na což reagují zejména toky odvodňující Šumavu a Pošumaví. Právě zde a lokálně v Krušných horách je zároveň půda v největší míře na maximálním nasycení dle výpočtu z dnešního rána,” uvedl Český hydrometeorologický ústav.

V Klatovech byla dnes ráno svolána pracovní skupina povodňové komise. “V sobotu 1.6.2024 byla v ranních hodinách svolána pracovní skupina povodňové komise. Stav vody na Úhlavě v Tajanově dosáhl v 10:20 hod. 1. stupně povodňové aktivity a taktéž i Drnový potok u Kauflandu v 10:10 hod. Poldr na Mochtínském potoce je momentálně v normě. V Lubech u hřiště došlo opakovaně ke zvednutí stavidla na jezu a uzavření cyklostezky po sklopení zábradlí mostku KT-13,” uvedl Michael Nový z klatovské povodňové komise s tím, že jednotka SDH Luby odstraňuje naplaveniny od mostků a monitoruje nebezpečná místa. “V rámci ORP řešen 2. stupeň povodňové aktivity v Běšinech. Byl vyrozuměn zástupce ORP Přeštice.”

Hasiči zasahují nejvíce na Klatovsku, kde čerpají vodu ze zaplavených sklepů a odstraňují spadlé stromy.

Například v Nýrsku. “Operační středisko nás vyslalo na čerpání vody v našem městě Nýrsku (ul. Elišky Krásnohorské). Po příjezdu jsme zjistili, že se jedná o vytopený sklep rodinného domu. Voda se do sklepa valila z lesů a pole nad barákem. My jsme nasadili čerpadlo do sklepa a čerpali vodu. Potřebovali jsme vytvořit zátaras a odklonit vodu mimo barák. Na místě zásahu jsme provedli odklon vody. Pak se jednotka v 9:15 vrátila na základnu,” informovali o svém výjezdu hasiči Nýrsko na svém Facebooku.

 2. SPA dosáhla Křemelná, Stodůlky, dále pak Otava v Rejnštějně, Otava v Sušici, kde řeka stále stoupá a také Ostružná v obci Kolinec. 1. SPA je aktuálně hlášen na Úhlavě v obci Tajanov a na Úslavě v obci Prádlo. Řeky v Plzni hlásí normální setrvalý stav. Aktuálně můžete sledovat řeky ZDE

AKTUALIZACE:

14:16

Meteorologové změnili výstrahu. Ta upravila území a snižila stupeň nebezpečí povodní oproti včerejší večerní výstraze. (Psali jsme ZDE). Výstraha na očekáváné vydatné srážky se nemění. Aktuální výstrahy můžete sledovat ZDE

"Od pátečního (31. 5.) odpoledne do sobotního dopoledne napršelo na našem území do 20 mm, ale v oblasti Šumavy a Novohradských hor 40 až 60 mm, výjimečně až 80 mm. Srážky budou v severozápadní polovině Čech pokračovat i během soboty, jednat se bude většinou o srážky trvalejšího charakteru, ale s proměnlivou intenzitou," uvádí meteorologové.

V jihozápadních Čechách je půda již silně nasycená a díky současným srážkám tu hladiny řek stoupají. "Během soboty očekáváme kulminace s dosažením 1. a 2. SPA na tocích odvodňujících zejména Šumavu a Český les. V důsledku dotoku budou stoupat střední a dolní úseky Berounky a Otavy také s dosažením 1. i 2. SPA," dodávají odborníci z ČHMÚ.

15:53

Deštivé počasí přináší i mnoho dopravních nehod.

"Od ranních hodin plzeňští krajští záchranáři zasahují už u sedmé dopravní nehody v řadě. Za vytrvalého, deštivého počasí se mění vlastnosti povrchu vozovky, proto buďte na svých cestách opatrní," varuje Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje.

16:23

Hasiči zasahují i v Dobřanech. "Výstraha se naplnila, již zasahujeme v terénu, v případě problémů volejte 150/112, případně 602877910. Zasahujeme v ulici Novákova, kde provádíme pytlování pytlů s pískem, abychom zamezili zaplavení domů," uvádí na svém Facebooku Hasiči města Dobřany. "Na místě dvě družstva naší jednotky společně s HZS Přeštice a Technickými službami města."

Napilno mají i hasiči SDH Horšovský Týn. "Ve 14:40 vyjela jednotka s vozem CAS Renault do obce Podrážnice. Zde ohrožovala voda stékájící z polí několik rodinných domů. Následně na místo události vyrazil i DA Peugeot Boxer, který na místo události přivezl pytle s pískem. Jednotka provedla zabezpečení domů pomocí pytlů. Před návratem na základnu byla provedena příprava dalších pytlů s pískem," uvedli na svém Facebooku.

Foto FB Hasiči Nýrsko, HZSPK, ZZSPK, FB Hasiči města Dobřany, FB SDH Horšovský Týn

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství