QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Památky se chystají na advent. Ožijí speciálními prohlídkami i koncerty

29.11.2019 20:56

V Nebílovech vystaví unikátní betlém, Červené Poříčí láká na večerní prohlídky a v Kladrubech zazpívá Debbie. Na Kozlu zazní Česká mše vánoční.

Nebílovy

Už od neděle 1. prosince bude v zámecké kapli v Nebílovech přístupný unikátní ligový betlém z dílny místního rodáka Vladimíra Šrouba. "Ručně vyřezávaný betlém z lipového dřeva vznikal v letech 2008 až 2013. Je v něm zakomponována pověst o splašených koních a záchraně hraběte Heřmana Černína z Chudenic i pověst o zázračném účinku pramene u kaple svaté Barbory,“ sděluje mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová.

Kaple s betlémem bude otevřena od 1. do 23. prosince ve všedních dnech od 10 do 15 hodin, o víkendech až do 16 hodin.

Zámek Červené Poříčí láká na procházku barevně nasvícenými interiéry s deseti adventními zastaveními u vánočních stromků, kterou doplní výklad průvodce. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti o adventních zvycích a symbolech. Prohlídky se konají 14. a 21. prosince.

Vánoční koncert zpěvačky Debbi, známé mimo jiné z pěvecké soutěže Tvoje tvář má známý hlas, se uskuteční 20. prosince v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kladrubech.

Adventní prohlídky chystá na 22. prosince zámek Horšovský Týn. "Během prohlídek zavítáte do zámecké kuchyně, kterou naplní vůně vánoček, cukroví a perníčků. Zámeckým kuchařkám nahlédnete pod pokličku a dozvíte se, jaký jídelníček se během vánočních svátků podával na zámku. Prohlídkové trasy vyzdobí betlémy a dozvíte se více o vánočních zvycích a vývoji vánočních ozdob,“ sděluje Markéta Slabová.

Tradiční Česká mše vánoční zazní 20. prosince v zámecké jízdárně na Kozlu. "Pěvecký sbor a orchestr Církevního gymnázia a šťáhlavský pěvecký sbor Sirény ty nejkrásnější vánoční melodie například z filmů Tři oříšky pro Popelku, Sám doma a Láska nebeská. Ve druhé části koncertu zazní část Rybovy České mše vánoční,“ uzavírá mluvčí.

Kozel během letošního adventu také nabídne novinku v podobě speciálních prohlídek nazvaných Když zámek spí. Více jsme psali zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24