QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Památky zahajují sezónu, otevírají se hrady, zámky i kláštery

01.04.2022 16:16

1. dubna oficiálně zahajují památky sezonu. Většina se otevírá poprvé o prvním dubnovém víkendu. Nová sezóna přináší novinky, rekonstrukce a další zajímavosti. Čtěte podrobnosti...

CG0A2494

1. dubna se otevírají brány památkových objektů v Plzeňském kraji. Jaké jsou pro letošní rok novinky, kde jsou hotové rekonstrukce, co přinese nadcházející sezóna?

Pracovat se bude letos na zámku Nebílovy na jižním Plzeňsku. Po celý rok bude probíhat rekonstrukce barokní části zámecké zahrady včetně obnovy fontány, novostavby altánu a obnovy barokních ohradních zdí.

Už první dubnový víkend můžete v Nebílovech navštívit výstavu "Socha a obraz v roce 22". Její vernisáž proběhne v sobotu 2. dubna do 17 hodin v zámecké galerii Tuwora. Výstava bude k vidění až do 29. května.

Brány šumavského hradu Kašperk budou otevřeny o dubnových víkendech, od května sem mohou návštěvníci zavítat i ve všední dny. Otevřen je tento nejvýše položený královský hrad v Čechách v dubnu vždy v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin. O Velikonocích bude otevřeno také v pátek i v pondělí. Akce se chystají už na duben. V květnu pak hrad ožije akcí Kašperk za Karla IV., kdy si na hradu připomenou výročí narozenin českého krále.

 

Kašperk_upraveny

V dubnu se otevírá se i největší hradní zřícenina Rabí. Tady mají otevřeno o víkendech od 10 do 16 hodin. O Velikonocích od 14. do 18. dubna bude otevřeno každý den také od 10 do 16 hodin.

První dubnový víkend se poprvé otevře také další z hradů tzv. Šumavského trojhradí. Jde o Velhartice nedaleko Sušice, o dubnových víkendech sem návštěvníci mohou zavítat od 10 do 15 hodin.

Státní zámek Kozel na Plzeňsku se poprvé letos otevře v sobotu 2. dubna. V dubnu je otevřeno víkendech od 10 do 16 hodin. Na Velikonoce chystají na Kozlu velikonoční jarmark.

Rekonstrukce probíhá i v klášteře Kladruby na Tachovsku. "Na konci roku bude dokončen projekt stavební obnovy kláštera Kladruby, který přinese rehabilitaci interiérů nového a starého konventu, vybudování klášterní zahrady na rajském dvoře i rozšíření prohlídkových tras o nově zpřístupněné interiéry. Zhruba do poloviny roku budou dokončeny stavební práce, následně se začne s instalací mobiliáře do nových prohlídkových tras. Momentálně probíhá restaurování historického mobiliáře a také výroba kopií," informuje Národní památkový ústav (NPU).

V Kladrubech chystají akce na nadcházející Velikonoce. Konat se bude velikonoční koncert i mše.

Na začátku roku 2022 byla dokončena tříletá obnova hlavní budovy předzámčí v Červeném Poříčí. "Rozsáhlá oprava zahrnovala fasády, vstupní průjezd, interiéry východní části předzámčí, ale třeba i třetinu ohrazení celého areálu, jež získalo svou původní podobu včetně vstupních bran do zámeckých zahrad," uvádí NPU. Zámek Červené Poříčí se otevře poprvé letos rovněž o víkendu.

Starý czerninský zámek v Chudenicích zahajuje letošní sezónu 2. dubna a odstartuje jí novou výstavou "Loutková návštěva na zámku Chudenice". "Výstava přiblíží loutkářskou tématiku, nastíní základní historii loutkářství a přinese spoustu zajímavostí z loutkového světa. Návštěvníci zjistí, jaký je rozdíl mezi marionetou, javajkou, manekýnem, maňáskem nebo co je „muppet“. Návštěvníci u nás poznají, jak loutky vznikají a jak se „vodí“," říká kastelán chudenického zámku Ludvík Pouza.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24