Památník Díky, Ameriko! bude pod mimořádným dohledem

10.05.2018 14:56

Město nechá víc hlídat obnovený památník Díky, Ameriko! na Americké v Plzni. Ve větší míře na něj dohlédnou strážníci. Znovu se k němu stahují pochybné existence.

pomník Díky Ameriko odhalen

Obnovený památník Díky, Ameriko! v Plzni se dočkal slavnostního odhalení před týdnem. Následně se stal i dějištěm hlavního pietního aktu v rámci Slavností svobody. Jenomže stejně jako původní památník, i tento znovu láká podivné existence. Facebookem už obletěl i snímek, kdy na něj neznámý muž močí.

Město se proto rozhodlo, že památník bude pod větším dohledem. Ve větší míře na něj budou dohlížet nejen kamery, ale přímo hlídky strážníků.

"Památník Díky, Ameriko! je evidován jako válečný hrob. Chceme proto zajistit vhodné chování občanů na tomto místě i určitou úctu, kterou by památník jako pietní místo připomínající osvobození města Plzně americkou armádou měl užívat,“ vysvětlil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Zvýšený dohled v lokalitě nad dodržováním vyšší čistoty zajistí Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně ve spolupráci s Městskou policií Plzeň.

Původní památník Díky, Ameriko! byl demontován před dvěma roky, protože hrozilo zřícení narušených pylonů. V letošním roce se památník dočkal obnovy. Město to vyšlo na víc jak 10 milionů.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24