QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Parkoviště, kanalizace i vývařovna. Plzeň chystá investice za víc jak půl miliardy

10.02.2019 8:12

Celkem 590 milionů rozdělilo vedení města Plzně v rámci schvalování rozpočtového opatření na řadu velkých projektů. Stavět se bude parkoviště i vývařovna...

radnice plzen_foto QAP

Rozdělení celkem 590 milionů korun bylo součástí souhrnného rozpočtového opatření pro rok 2019 a aktualizace Střednědobého výhledu rozpočtu na období 2020 – 2022.

"V rámci těchto dvou materiálů jsme rozhodli o rozdělení volných zdrojů, které byly kumulovány zejména z úspor minulých let ve Fondu rezerv a rozvoje města Plzně. Peníze tak půjdou na posílení výdajů nejen v letošním roce, ale i v letech 2020 až 2022. Podpoříme řadu oblastí, významné částky jdou na velké stavební projekty, nezapomněli jsme ale ani na oblast školství, sportu a podobně,“ přiblížil David Šlouf, radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem.

Mezi největší podpořené investiční akce bude patřit odkanalizování a vybudování vodovodu v Koterově. Desítky milionů půjdou i na novou vývařovna v areálu v Kotíkovské ulici. "Další významná částka, konkrétně 70 milionů korun, je určena na vybudování centrálního stravovacího provozu pro Městský ústav sociálních služeb města Plzně. Jde v podstatě o objekt nové vývařovny, který zajistí přípravu a rozvoz jídel až pro 2000 lidí, zejména z řad seniorů. Teplá, zchlazená i zmražená jídla včetně dietních budou určena pro uživatele terénních, ambulantních a pobytových sociálních služeb, které městský ústav poskytuje, ale i pro ‚cizí strávníky‘. Vývařovna by měla vzniknout jako novostavba na městském pozemku v lochotínském areálu Domova se zvláštním režimem Čtyřlístek v Kotíkovské ulici,“ doplnil David Šlouf.

Suma 50 milionů korun je určena na rekonstrukci objektu Prostřední 48, kde by mělo vzniknout 20 nových bytů z nebytových prostor, součástí projektu je i výměna oken a zateplení objektu. V části bývalé jídelny dojde ke kompletní rekonstrukci prostor pro centrum TOTEM. Mezi další větší podpořené projekty patří výstavba parkoviště P + R v lokalitě Dobřanská – Kaplířova za 19,1 milionu korun. Nezbytná je oprava Rooseveltova mostu za 29,5 milionu korun, i na to byly peníze schváleny.

Peníze poputují i do oblasti školství, bude to například na zpracování projektových dokumentací na přístavby a nástavby vybraných objektů základních škol z důvodu současné nedostatečné kapacity.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24