Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Santiniovský kostel sv. Jiří v Kostelci u Nadryb chátrá. Zachránit se ho snaží místní

13.06.2024 10:55

Kostelec je vesnice ve východní části okresu Plzeň-sever, v části obce Hromnice. Na osamoceném místě na okraji obce stojí památkově chráněný kostel sv. Jiří. Nejen interiér kostela je v zdevastovaném stavu, o jeho záchranu se snaží místní obyvatelé. Pomoct můžete i vy! Jak? Čtěte v článku.

Kostel sv. Jiří v Kostelci u Nadryb_Procházky uměním (4)

Ochotu, obětavost a vášeň projevují obyvatelé Kostelce u Nadryb, kteří se snaží sehnat finance na opravu místního kostela sv. Jiří. Interiér je zdevastovaný a napadený dřevomorkou, kostel chátrá. Obyvatelům to ale není lhostejné, a tak se snaží už několik let kostel zachránit. Podpořit je můžete i vy!

Původně gotická stavba z roku 1250 byla v letech 1741 až 1744 přestavěna v duchu barokní gotiky. Přestavba je připisována baroknímu architektovi Janu Blažeji Santinimu-Aichlovi. Po jeho smrti realizoval stavbu Matěj Ondřej Kondel z Bílova. Objekt je památkově chráněný od 3. 5. 1958.

Kostel je církevním majetkem, spadá pod římskokatolickou farnost Dýšina, ale k liturgickým účelům téměř není využíván. 

“Interiér kostela je zdevastovaný, vykradený, se zbytky poškozeného mobiliáře. Část trámoví je napadena dřevomorkou, na některých stěnách se objevuje plíseň,” říká Eva Bláhová, zástupkyně místních obyvatel, kteří se snaží o jeho záchranu.

Se záchranou může pomoct i veřejnost. V letošním roce na kostel sv. Jiří v Kostelci u Nadryb vyhlásil veřejnou sbírku Nadační fond Dominanty,  který se věnuje obnově a ochraně movitých i nemovitých církevních památek v plzeňské diecézi. Více informací a odkaz na sbírku naleznete ZDE.

Oživit a zachránit kostel se snaží skupina místních obyvatel a chalupářů s příznivci kultury. Pořádají zde hudební a jiné kulturní akce. “V roce 2022 místní v kostele poprvé uspořádali Noc kostelů, v roce 2023 obnovili po mnoha desítkách let pouť na svatého Jiří,” vyjmenovává Bláhová. Tyto a mnohé další akce se zde konají dodnes. 

Díky spolupráci místních obyvatel s farářem Tomášem Kadlecem se daří investovat do nutných základních úprav kostela, aby stavba dále nechátrala a byla přístupnější veřejnosti.

“Kostel má sice poměrně nově opravenou střechu (cca 15 let), ta však bohužel není opatřena okapy ani oplechováním a na řadě míst tak zatéká do krovu. Je tedy nezbytné s památkáři dojednat možnost osazení okapů a dalších úprav střechy, aby do kostela nadále nezatékalo. Dýšinský farář podniká nutné kroky,” říká Eva Bláhová.

Kvůli omezení růstu dřevomorky je nezbytné zajistit dobré větrání kostela. Církev a místní mají v plánu rekonstruovat vstup do kostela a opatřit vstupní klenbu vnitřní mříží, která by umožnila nechávat kostel otevřený. Tím by se nejen zajistila lepší cirkulace vzduchu a vysychání stavby, ale kostel by se také otevřel veřejnosti. 

Vzhledem k umístění stavby na cyklotrase Baroko III a na ostrohu nad řekou Berounkou oblíbenou vodáky do Kostelce pravidelně zavítá množství turistů. Otevřený kostel by jim tak umožnil seznámit se také s interiérem této barokní perličky. 

Pokud chcete do kostela nahlédnout a přispět na jeho záchranu osobně, budete mít nejbližší příležitost v sobotu 29. června. Kostel sv. Jiří bude hostit jeden z koncertů festivalu Procházky uměním.

Koncert nese název Smetana 200 "Z mého života ". Vystoupí první dáma české violy Jitka Hosprová a Zemlínský kvartet. Zazní skladby od Bedřicha Smetany, Jaroslava Smolka i Antonína Dvořáka. Koncert začíná v 18:00, koncert pro děti v 10:30. Výtěžek z festivalu Procházky umění půjde na záchranu kostela. Více jsme psali v článku ZDE.

Více informací o kostele a aktivitách místních obyvatel najdete ZDE.

Foto zadavatel

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte