Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Cenný dub u muzea v Plzni zatím není nutné kácet, v budoucnu se tomu nejspíš nevyhne

19.01.2024 11:15

Starý mohutný dub před budovou Západočeského muzea v Plzni prošel důkladnou kontrolou. Je napaden dřevokaznou houbou a odborníci museli strom prověřit.

kontrola stromu před muzeem Plzeň_0124_MMP (4)

Město Plzeň nechalo v pondělí 8. ledna 2024 prověřit stabilitu dubu letního, který roste před Západočeským muzeem. Strom, který je napadený dřevokaznou houbou, bylo nutné prověřit kvůli bezpečnosti občanů, okolních objektů i dřevin. Více jsme o testu psali v článku ZDE.

Mohutný dub letní před Západočeským muzeem byl odborníky z hlediska odolnosti vůči zlomu či vývratu vyhodnocen stále jako stabilní a v současné době není třeba řešit jeho akutní kácení.

„Díky měření jsme zjistili, že zhruba sto let starý dub letní, tedy strom s velmi tvrdým dřevem, je navzdory existenci dutiny u báze kmene odolný proti vývratu i zlomu. Odborníci se shodli na tom, že dřevina, která je současně napadená dřevokaznou houbou, zde vydrží ještě nejméně deset let. Do té doby stojí za to z hlediska historického, kompozičního, mikroklimatického a ekologického, strom zachovat, a proto ho určitě kácet nebudeme,“ informoval Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Odborníci strom prověřovali přístrojem Picus TreeQinetic, což je nedestruktivní a přesná metoda měření odolnosti kmenů. Před měřením odborníci prozkoumali místo růstu dubu, aby získali důležité informace o proudění větru nebo nadmořské výšce. Odborníci provedli dvě tahové zkoušky ze dvou na sebe kolmých směrů, které uměle simulují tlak na strom při silném větru.

Specialisté navrhli soubor pěstebních opatření a dřevina bude i nadále pod jejich stálým a pravidelným dohledem. Znalci doporučili další ošetření stromu, které bude rozložené do několika etap.

„Každé dva roky provedou arboristé pravidelný redukční obvodový řez koruny. Do tří let bude provedena lokální redukce dlouhých a silných větví ve spodní části koruny z důvodu požadovaného zeštíhlení tvaru koruny dubu o cca 35 procent. Dle aktuální potřeby budou odstraněny suché a poškozené větve v koruně. Nejpozději v roce 2027 zopakujeme tahové zkoušky,“ vyjmenovala opatření Lucie Davídková, vedoucí Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP).

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte