Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Fanoušci hokeje, zbystřete! Originální medaile z MS jsou k vidění v plzeňském muzeu Depo Moto Art - FOTKY

15.05.2024 13:58

Chcete vidět zblízka originální medaile z křišťálového skla určené pro vítěze MS v ledním hokeji 2024? Máte jedinečnou příležitost!

medaile MS v Depo Moto Art_0524_QAP (1)

Od pátku 3. května probíhá v muzeu Depo Moto Art v Plzni výstava s názvem Český křišťál. Mezi expozicí automobilů, motorek a kol narazíte na jedinečné kousky umění z dílen českých autorů. Nově je expozice rozšířena o další unikát – k vidění jsou medaile určené pro vítěze letošního mistrovství světa v ledním hokeji.

„V Depo Moto Art je po celý květen k vidění hned několik unikátů. Jedná se například o největší celoleštěnou křišťálovou sochu Venuše, jsou tu také subfosilní stromy, které jsou tisíce let staré nebo luxusní české hodinky PRIM,“ zmínila Kristýna Nachtmann Švédová, ředitelka Nadačního fondu Plzeň sobě, která má muzeum na starosti.

Ve středu 15. května byla výstava rozšířena o další unikát. Jde o originální medaile z křišťálového skla. „Expozici jsme doplnili o medaile určené pro Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které se koná v České republice. Návštěvníci je mohou vidět až do konce května,“ řekla Kristýna Nachtmann Švédová. „Medaile budou doplněny ještě o medaili Martina Straky z Nagana,“ dodala.

Originální medaile odkazují na české řemeslné umění, příběh hokeje, emoce a hostitelskou zemi Českou republiku. Design medailí o hmotnosti 250 gramů navrhla Kateřina Handlová.

„Sklo jsem zvolila záměrně. Svým charakterem připomíná led a vybroušené ostré řezy na něm pak symbolizují stopy po bruslích vyjadřující dynamiku a pohyb,“ popisuje hlavní myšlenku autorka Kateřina Handlová.

„Mít v Depo Moto Art vystavené originální křišťálové medaile z probíhajícího mistrovství světa je úžasné. Doufám, že je budou mít naši kluci na konci turnaje na krku,“ podotkl Roman Jurečko, jednatel Depo Moto Art, zakladatel Nadačního fondu Plzeň sobě. „Jsme hokejový národ a tohle je unikátní výstava, kterou by každý měl vidět,“ dodal.

Nejlepší týmy na turnaji si o cenné kovy zahrají v neděli 26. května, nejprve od 15:20 o bronz a od 20:20 o zlato.

Další zajímavý unikát bude v muzeu k vidění i v pátek 24. a v sobotu 25. května. Návštěvníci se mohou pokochat unikátním vozem Praga R1 Bohema. „Jedná se o speciál, který připravuje česká firma na závodní okruhy,“ uzavřel Roman Jurečko.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT