QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň nadále zintenzivňuje podporu lidí bez domova

15.10.2021 11:21

Plzeň řadě mužů a žen už pomohla dostat se z ulice a vrátit se zpět do běžného života. Nejnověji například zajistila bydlení a podporu 55letému panu Honzovi, který pobýval čtyři měsíce na schodech u katedrály.

_Bezdomovec_Honza_1 foto plzen

Plzeň zintenzivňuje podporu lidí bez domova. Čím dál více pomáhá lidem z ulice vrátit se do běžného života. Nejnověji například zajistila bydlení a podporu pětapadesátiletému panu Honzovi, jenž čtyři měsíce přebýval na kamenných schodech z boku katedrály sv. Bartoloměje na hlavním plzeňském náměstí.

Příběh bývalého strojvedoucího dokládá, že hranice mezi normálním životem a ulicí mohou být neskutečně tenké, a také to, že mezi bezdomovci se velmi často nacházejí zcela bezproblémoví lidé.

„Po necelém měsíci spolupráce našli sociální pracovníci našeho odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování společně s panem Honzou řešení jeho bytové situace. Tento týden, konkrétně 12. října ve 12:30 hodin, mu začal nový život, když se po čtyřech měsících na ulici rozhodl přijmout naši nabídku v právě uvolněném pokoji ve sdíleném bytě. V doprovodu sociálních pracovníků navštívil praktického lékaře a další odborné lékaře, kteří bydlení v tomto bytě schválili,“ přiblížil radní města Plzně pro oblast bytovou, ekonomickou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf.

Ve sdíleném bytě má pan Honza plně vybavený pokoj. Sdílený byt, jenž má od města v nájmu Obytná zóna Sylván za účelem bydlení seniorů a osob se zdravotním postižením, bude obývat se čtyřmi dalšími muži. Jedná se o byt velikosti 120 m2, v němž má každý vlastní pokoj, kuchyň a sociální zařízení jsou společné.

V minulosti žil pan Honza běžný život, měl rodinu, zaměstnání i bydlení. Porucha autistického spektra bohužel začala zhoršovat jeho stav, postupně přišel ze zdravotních důvodů o práci, ztratil rodinu i byt. Svého čtyřměsíčního pobytu na ulici ale nelituje.

„Není to samozřejmě žádná sranda být na ulici, člověku to ale pomůže i ve vnitřním osobním vyzrávání,“ uvedl. Symbolem ukončení jeho bezdomovectví bylo vyhození staré bundy do odpadkového koše.

„Podepsáním ubytovací smlouvy s městem jeho cesta nekončí, ale teprve začíná. Sociální pracovníci našeho odboru vedeného Karolínou Vodičkovou mu budou i nadále poskytovat pomoc a podporu, aby mohl i přes svůj zdravotní stav žít plnohodnotný život,“ doplnil radní David Šlouf.

Každý takový příběh dokazuje, že snaha města není zbytečná, a že je možné v oblasti bezdomovectví postupně dělat kroky, které mají pozitivní vliv na osoby bez domova a celou tuto problémovou oblast.

Více informací k problematice bezdomovectví se dozvíte zde.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24