QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň trápí bezdomovci. K problematice vznikla studie, výstava i web - FOTKY

06.10.2021 7:11

Plzeň má nejrozsáhlejší studii k problematice bezdomovectví. Vznikla výstava, nový web, spousta materiálů. Pomůže to ale vyřešit problém, který trápí Plzeňany? Problémových lokalit je několik.

bezdomovci plzen foto qap
bezdomovci plzen foto qap Bezdomovci plzen foto QAPBezdomovci plzen foto QAP_1bezdomovci nadraží foto čtenář QAPbezdomovectví výstava plzen foto město plzen _2bezdomovci nadraží foto čtenář QAP_1bezdomovectví výstava plzen foto město plzen _1bezdomovci nadraží foto čtenář QAP_2bezdomovci nádraží foto QAPbezdomovci plzen foto qap Bezdomovci plzen foto QAPBezdomovci plzen foto QAP_1bezdomovectví výstava plzen foto město plzen 3bezdomovectví výstava plzen foto město plzen_Bezdomovec_Honza_1 foto plzen

Bezdomovectví trápí Plzeň už několik let. Problematických lokalit v centru je několik. Lidem vadí situace kolem náměstí Republiky, na hlavním vlakovém nádraží, v krásné Mlýnské strouze a také to, že vedení města situaci neřeší.

Bezdomovci válející se na lavičkách, zápach, podnapilí lidé, obtěžování lidí...tak to bohužel reálně vypadá na nejrůznějších místech v centru Plzně a také na hlavním vlakovém nádraží. Občané si stěžují na situaci už několik let, zatím ale město nic nevyřešilo. Naopak, stav ve městě se rok od roku zhoršuje. Bezradní jsou často i strážníci, nemají žádný zákonný nárok, jak bezdomovce z centra vykázat. Pokud lidé bez domova mají platný průkaz totožnosti a nenarušují veřejný pořádek, zůstane jen u kontroly.

Město Plzeň si nyní k problematice bezdomovectví nechalo udělat unikátní studii. "Dosud nejrozsáhlejší studii v České republice věnovanou bezdomovectví si nechala zpracovat Plzeň. Zjišťovala situaci, potřeby i názory téměř 300 lidí bez domova pohybujících se na území města, stejně tak ale i mínění veřejnosti, tedy samotných Plzeňanů," informuje vedení města Plzně v oficiální tiskové zprávě.

bezdomovectví výstava plzen foto město plzen _1Jak konkrétně chce město situaci řešit? Co bude dál?

Na základě výzkumu a zpracovaných dat vytvoří Plzeň koncepci, která má systémově řešit bezdomovectví na území města. „Chceme ji mít hotovou v prvním čtvrtletí příštího roku, projednáme ji se všemi klíčovými aktéry, tedy nejen v rámci města, ale i s odbornou veřejností a pomáhajícími organizacemi. Poté půjde do zastupitelstva,“ přiblížil další postup radní města Plzně David Šlouf.

Koncepce bude podkladem pro akční plány, v nichž už budou konkrétní opatření s přímou vazbou na rozpočet města. Podle oficiálního vyjádření města se vedení radnice chce mimo jiné zaměřit na provozování nízkoprahového denního centra, azylového domu a poskytování teplého jídla v zimě.

Kromě obsáhlé studie vznikl k problematice web i výstava. Výstava má název BEZDOMOVECTVÍ. CO VIDÍME? CO CHCEME VIDĚT? Ke zhlédnutí je v Šafaříkových sadech. Vznikl i web www.bezdomovectvi.cz.

Právě na tomto webu jsou popsané i strategie řešení. Jaké jsou?

Housing first, Housing ready a Housing led

Pokud těmto výrazům nerozumíte, čtěte dál... "Housing first....Souhrnně lze říci, že Housing First poskytuje okamžitý nebo téměř okamžitý přístup k bydlení a zároveň podporu při jeho udržení. Housing ready – Housing ready předpokládá, že má-li být poskytnuto dočasné ubytování potřebným jedincům (bezdomovcům), ti musí nejdříve změnit své chování... Housing led – Vedle výše popsaných dvou základních modelů existují i další, nejčastěji zmiňovaným je koncept označovaný jako Housing-led model (podobný, ale ne totožný s modelem Housing First). Housing led se zaměřuje na klienty s menšími potřebami a na zajišťování nižší úrovně bydlení...." přesně tak jsou popsány strategie řešení na novém webu.

Máte jasno? Tak snad tato strategie vyjde! Držíme palce!

bezdomovci nadraží foto čtenář QAP_1foto: QAP.cz, Plzeň.eu, čtenář QAPu

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24