QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň pokročila v přípravách přestavby Rondelu. S novinkami seznámí občany

12.02.2020 10:32

Kruhový objezd na Karlovarské třídě nahradí mimoúrovňová křižovatka. Město už má podrobnou technickou studii. Kdy se začne s úpravami?

1

Přestavba Rondelu bude tématem setkání s veřejností, které město Plzeň naplánovalo na středu 26. února od 17 hodin v Saloonu na Roudné. Zazní zde podrobnější informace než při první schůzce loni v červnu. Útvar koncepce a rozvoje zájemce seznámí s podrobnější technickou studií, kterou už má k dispozici.

Návrh počítá s tím, že kruhový objezd i mimoúrovňovou silnici nahradí úrovňová křižovatka. S úpravami se začne nejdříve po dokončení západní a severovýchodní části městského okruhu, tedy za zhruba čtyři roky.

Přestavba Rondelu je podle zástupců města nutná z řady důvodů. "Patří mezi ně špatný technický stav mostů a vozovek, které je nutné nahradit. Současně se pro město Plzeň naskytla jedinečná šance podpořit vznik kvalitní zástavby a veřejných prostranství v území kolem Rondelu a propojit tak centrum města se Severním Předměstím, které jsou v současné podobě odděleny právě Rondelem. Nové řešení zajišťuje lepší uspořádání zástavby a lepší dopravní obslužnost nové městské čtvrti, a to včetně lepší dostupnosti tramvajové dopravy,“ přiblížila Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Teď se v lokalitě nachází více než kilometrový úsek tramvajové trati bez zastávky, kterou chce město doplnit jak pro obyvatele Roudné, tak pro návštěvníky blízkého obchodního centra a pro budoucí zástavbu.

Zastupitelé města loni v červnu odsouhlasili, aby se dále pracovalo s variantou úrovňové komunikace se třemi pruhy v obou směrech. Některé pruhy mají sloužit pro automobily a některé budou vyhrazeny pouze pro MHD. Tramvajová trať je v návrhu vedená středem komunikace, od které je oddělena travnatým pásem se stromy. Plynulost dopravy ve všech směrech zajistí tři světlené křižovatky. "Podél komunikace jsou navrženy cyklostezky a chodníky, které jsou od silnice i mezi sebou odděleny alejemi stromů. Nově tu má vzniknout i náměstí s hodnotnou zelení, která místo zpříjemní a zlepší i jeho klimatické podmínky,“ doplnil náměstek primátora Michal Vozobule.

"Od posledního setkání s občany, které proběhlo v červnu minulého roku, jsme v přípravě přestavby křižovatky významně pokročili. Nechali jsme pro vybranou variantu nové křižovatky zpracovat technickou studii, která kromě technických postupů při realizaci stanovila také časový plán realizace a zejména naplánování a rozdělení prací do etap tak, aby mohl být zachován průjezd pro automobilovou dopravu i MHD,“ říká Petr Raška z Ateliéru dopravy Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

VIZUALIZACE: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24