Plzeň se začne halit do vánoční atmosféry! V ulicích se objeví výzdoba o víkendu

06.11.2018 11:53

Ačkoliv máme teprve začátek listopadu, už o tomto víkendu se začne v ulicích Plzně objevovat vánoční výzroba. Po víkendu se pak na náměstí bude instalovat vánoční strom.

3

Plzeň se začne už během nadcházejícího víkendu chystat na vánoční svátky. V ulicích zejména v centru města se začne s instalací vánočního osvětlení a další výzdoby.

Počet ulic a lokalit bude zhruba stejný jako loni, jde hlavně o ulice okolo náměstí Republiky, dále Klatovskou třídu, sady Pětatřicátníků, Americkou, Smetanovy sady, Pražskou ulici, Chodské náměstí, ale i další. "Stejně jako v předchozích letech zůstává stejný i rozpočet na vánoční výzdobu, pohybuje se kolem 1,5 milionu korun včetně DPH. Drtivá většina světelných prvků je již plně v technologii LED,“ uvedl Viktor Lang ze Správy veřejného statku města Plzně. Doplnil, že počet instalovaných vánočních prvků v Plzni se blíží ke dvěma stovkám. Krom toho vánoční dekorace instalují i samotné obvody.

Po víkendu se na náměstí Republiky objeví i letošní vánoční strom. Jeho instalace proběhne v pondělí večer...

Vánočním stromem bude v letošním roce douglaska. Instalace na náměstí proběhne v pondělí večer kolem 22. hodiny. Na samotné zdobení dojde od 26. listopadu. "Na rozdíl od loňska, kdy vánoční smrk pocházel z městského pozemku, letos daroval douglasku městu vlastník zahrady, na níž strom roste. Nachází se na Slovanech v ulici Ke Starým valům. Město jeho dar s vděkem přijalo,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

Strom je nyní vysoký zhruba dvacet metrů, po poražení ho dělníci zkrátí na zhruba čtrnáct metrů. "Vždy se snažíme vytipovat dva, neboť se strom může při manipulaci zlomit, může ho poškodit vítr či dokonce vichřice nebo se může stát jiná nehoda,“ řekl Richard Havelka ze SVSMP. Podle něj se taková nehoda již v minulosti stala. "Vybírání vhodného vánočního stromu je složitá záležitost. Strom by měl být optimálně vysoký 13 až 14 metrů, nejvýše pak 15 metrů. Musí mít také vhodný kuželovitý tvar, aby se na něj dala bez problémů zavěsit světelná výzdoba, proto při výběru stromu asistují i odborníci, kteří mají výzdobu na starosti. Po poražení je také nutné prozkoumat, zda není strom příliš napadený hnilobou nebo jinak poškozen,“ dodal Havelka.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu je na programu o první adventní neděli 2. prosince. Více k programu najdete v čánku zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24