QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň žádá o finanční pomoc pro válečné uprchlíky

25.07.2022 9:50

Magistrát města Plzně podal žádost o dotaci z Ministerstva vnitra České republiky. Peníze by byly mimo jiné určené pro integraci uprchlíků z Ukrajiny. Podrobnosti v článku.

KACPU_foto QAP (23)

Město Plzeň uprchlíkům pomáhá už od konce února. Aktivity města jsou systematické a s cílem integrovat válečné uprchlíky do společnosti. V Plzni našlo od začátku války na Ukrajině azyl na 14 tisíc uprchlíků, především žen, dětí a mladých lidí do 17 let. Nyní Plzeň žádá o dotaci, která by mohla výrazně pomoci. 

Ministerstvo vnitra vytvořilo Aktualizovanou koncepci integrace cizinců – Ve vzájemném respektu. „Právě v tomto dotačním titulu žádáme o finanční pomoc v celkové výši 1,83 milionu korun pro náš projekt s názvem Integrace držitelů dočasné ochrany v Plzni 2022. Podpora z ministerstva vnitra bude určena především na proplacení aktivit, které jsme již od konce února uskutečnili, či jsou právě v realizaci,“ řekla náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková.

Eiška Bartáková dále uvedla, že město prostřednictvím Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně již v prvních dnech uprchlické krize zajistilo výrobu karet, které jsou unikátním komunikačním prostředkem mezi běženci a zdravotnickým personálem. Karty umožňují základní komunikaci při poskytování zdravotní péče a stanovení anamnézy.  

„Další aktivitou zařazenou do tohoto projektu, jsou kurzy češtiny pro děti ukrajinských běženců, které pořádáme během letních prázdnin. Jsou celkem tři a každý z nich trvá dva týdny. Znalost českého jazyka je pro zdárnou integraci klíčovou záležitostí“, podotkla náměstkyně. O kurzech českého jazyka jsme informovali zde.

Třetím bodem projektu je zajištění poradenských a sociálních služeb v integračním centru v Dominikánské ulici s názvem MOST. „Centrum je otevřeno již od jara a prostory pro něj bezplatně poskytlo město Plzeň, do jehož vlastnictví tato budova patří. Jsou v něm poskytovány služby všem lidem v nouzi a funguje v něm také adaptační skupina pro děti válečných uprchlíků,“ informoval náměstek primátora města Plzně David Šlouf.

Na projekt Integrace držitelů dočasné ochrany v Plzni 2022, který město Plzeň připravilo, žádá o dotaci ve výši cca 1,83 milionu korun. Celkové náklady činí cca 1,99 milionu korun, cca 160 tisíc korun bude město hradit ze svého rozpočtu. 

 

foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24