Zájem o intenzivní kurzy češtiny v Plzni je enormní

12.07.2022 10:31

Město Plzeň pořádá intenzivní kurzy češtiny pro děti uprchlíků. První kurz se setkal s úspěchem. Poptávka po výuce českého jazyka je velká, Plzeň plánuje další kurz na konci srpna.

děti ukrajinský_plzen.eu

„Naší hlavní snahou bylo pomoci dětem, které přišly většinou jen se svými matkami či prarodiči do úplně cizího prostředí a pro něž je klíčové naučit se základy českého jazyka, a tím se lépe zařadit do běžných třídních kolektivů. Kurzy jsou sestaveny tak, aby svým obsahem odpovídaly potřebám ukrajinských dětí, které budou v Plzni absolvovat školní docházku a od září je čeká integrace do českého školského systému,“ uvedla náměstkyně primátora Eliška Bartáková.

Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně již realizoval první kurz v termínu od 27. června do 8. července, druhý kurz začal v pondělí 11. července a potrvá dva týdny. „Jde o intenzivní, čtrnáctidenní kurzy, které jsou, pro snadnější práci s dětmi a zachování individuálního přístupu k nim, rozděleny do dvou kategorií. První z nich se koná v dopoledních hodinách a je určena pro mladší děti ve věku sedm až deset let. Pro starší je vymezena odpolední výuka, každá skupina čítá maximálně deset dětí,“ uvedla náměstkyně primátora Eliška Bartáková.

Děti se učí český jazyk i díky praktickým cvičením i pomocí her. „Například v závěru prvního kurzu si děti nazdobily perníčky. Jde vlastně o klasickou výuku formou hry, kdy děti v rámci nějakého tvoření ani nepostřehnou, že se naučily nová slova a automaticky a nenásilně je přejímají,“ doplnila Bartáková.

Zájem o kurzy je obrovský. Celkem si kurzy projde 60 dětí. „V první fázi jsme otevřeli dva výše uvedené kurzy, nicméně jejich kapacita je omezená a poptávka značná. Kurzů češtiny je zejména pro děti držitelů dočasné ochrany stále velký nedostatek, i v rámci celého Plzeňského kraje, a proto v kontextu mimořádného zájmu plánujeme otevřít ještě jeden, poslední prázdninový běh, a to v termínu od 15. do 29. srpna,“ upřesnila Tereza Šlajsová, organizátorka kurzů.

foto Odbor sociálních služeb Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24