Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Opravený dům Komenda v centru Plzně obsadí neziskovky – FOTKY

18.12.2019 12:05

Plzeň kompletně zrekonstruovala svou rozsáhlou budovu v sadech Pětatřicátníků. Pod jednou střechou tady najdou zázemí organizace, které pracují s dětmi.

4

Čtyřpatrový dům v sadech Pětatřicátníků 27 známý jako Komenda poskytne město za zvýhodněné nájemné neziskovým organizacím Sdružení Ty a Já, Blízký soused, Ponton a Tady a teď. Jde o neziskovky, které v současné době sídlí v nevyhovujících prostorách, ať už z důvodu výpovědi z nájmu, prodeje nebo směny nemovitosti, ve které sídlí nebo se potýkají se nedostatečnou kapacitou. Rekonstrukce město vyšla na 32,6 milionu korun.

"Tuto městskou budovu jsme získali zpět do svého majetku od Západočeské univerzity v roce 2017, do té doby zde měla univerzita učebny. Poté jsme tedy začali hledat vhodné využití prostor a oslovili jsme zástupce spolků pracujících s dětmi. Při rekonstrukci jsme zohlednili a respektovali jejich požadavky a potřeby. Chceme, aby jimi poskytované služby byly co nejefektivnější. Organizace se budou vzájemně podporovat a doplňovat,“ uvádí plzeňský primátor Martin Baxa.

Nájemné město stanovilo na 250 korun za metr čtvereční a rok. "Je to zvýhodněné nájemné, které poskytujeme neziskovým organizacím v městských domech,“ přiblížil David Šlouf.

Rekonstrukce začala v polovině července. Projektant se snažil zachovat co nejvíce z původních architektonických prvků, a tak obnovou prošly původní dveře na chodbách objektu. Objekt získal nové rozvody vody, kanalizace a elektro. Dále byly osazeny nové radiátory, které budou vytápět budovu z nové plynové kotelny.

Protože objekt budou využívat i hendikepovaní, byla vybudována rampa a nové dveře pro snadný přístup na zahradu. V domě přibyl také nový výtah.

Osazeny byly také nové vstupní dveře a bezpečnostní systém. Do prostor jednotlivých organizací město nechalo umístit kuchyňské linky. Organizace budou mít k dispozici i zahradu.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte