QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pokrok v plzeňské dopravě! Má ji řídit unikátní metropolitní dispečink

30.04.2020 20:06

Metropolitní dispečink má pro Plzeň znamenat velký pokrok v dopravě. Podle předsedy představenstva PMDP Romana Zarzyckého pomůže dokonce i ke zvýšení plynulosti dopravy nebo ekologii.

FOTO_QAP_CZ (18)

Na vybudování tzv. metropolitního dispečinku pracují Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Dispečink se má stát základním kamenem pro sledování, optimalizaci, sběr dat a řízení dopravní infrastruktury města. Plzeňští zastupitelé ho zařadili do Plánu udržitelné mobility Plzně. Pro urychlení se předpokládá s využitím dotačních titulů.

„Stávající úroveň provázanosti dopravních služeb neumožňuje komplexnější přístup k řízení dopravního systému. Metropolitní dispečink se stane páteřním řešením všech dopravních služeb na území města, pomůže ke zvýšení plynulosti dopravy, snížení počtu a rozsahu kongescí, lepší informovanosti občanů a zejména dovolí účinně reagovat v krizových situací,“ říká Roman Zarzycký, 1. náměstek primátora a předseda představenstva PMDP, a dodává: „Efektivní fungování dopravního systému povede také ke snížení ekologické zátěže.“

Metropolitní dispečink má pomoci i v krizových situacích. „Vybudované pracoviště, jehož součástí se stane i dopravní dispečink PMDP, umožní rychlejší a pružnější komunikaci jednotlivých pracovníků a urychlí tak vzájemnou výměnu dat, odstraňování závad v provozu a také umožní efektivněji řídit dopravu v případě mimořádných událostí,“ popisuje Jiří Ptáček, generální ředitel PMDP.

Dispečink by mohl být hotový za dva roky.  „Aktuálně probíhá výběr zhotovitele prováděcího projektu. Prováděcí projekt by měl být dokončen v říjnu tohoto roku, kdy by mělo dojít k zahájení výstavby nového pracoviště a postupnému slučování datových zdrojů jednotlivých agend. V případě, že se podaří sehnat dostatečné finanční krytí, předpokládáme dokončení všech v současnosti plánových etap na podzim roku 2022,“ doplňuje Zarzycký.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24