Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Společné jmění manželů a předmanželská smlouva - pro a proti

20.12.2011 14:50

Když vstupují dva lidé do manželství, nepřemýšlí na d tím, že by se mohli rozejít. A když se tak stane, může nastat peklo kvůli majetku. Co je společné jmění manželů, proč mít předmanželskou smlouvu a jak to řešit "na hromádce"? QAP oslovil plzeňského advokáta Pavla Reisera.

Když s někým žijete a máte společný majetek, může pak snadno dojít při neshodách k velkým sporům. Co je společné jmění manželů? Čemu se vyhnout? A jak řešit život "na hromádce"?QAP oslovil plzeňského advokáta JUDr. Pavla Reisera.
V současné době podle analýz stoupá počet rozvodů. O tom není sporu. Řeší ale lidé před vstupem do manželství majetek předmanželskou smlouvou? "Počet předmanželských smluv podle mého nestoupá. Spíše bych řekl, že častěji se lidé při rozvodech vypořádávají dohodou a nijak urputně se nesoudí," vysvětluje advokát JUDr. Pavel Reiser s tím, že urputné dohadování a následné soudy stejně nemají smysl. Se stoupající rozvodovostí jistě přibývá konfliktů mezi partnery, jaké zkušenosti má v tomto případě konflikty sběhlý advokát? "Podle mého se nedá říci, o co se současní partneři nejvíce dohadují, spíše mám pocit, že většinou nemají ani chuť nějaké konflikty řešit, podléhají snadněji skepsi a očekávají, že s novým partnerem to bude něco jiného," myslí si Pavel Reiser. "A ono to samozřejmě až tak jiné není. To za dob našich rodičů nebývalo, ti brali problémy ve vztahu tak, jak přišly. Prostě k životu to patří."
Předmanželská smlouva ano či ne?
Předmanželská smlouva jistě předejde leckterým konfliktům. Vyplatí se přemýšlet dopředu? Mnozí mladí manželé si myslí, že přece jejich manželství se nerozpadne, tak proč to řešit nějakým papírem. "Předmanželská smlouva má smysl hlavně v tom, že si partneři vypořádají majetek, který si do manželství přinesli. Sporem ale pak bývá to, jak vypořádat majetek, který si ti manželé za dobu trvání manželství pořídili," vysvětluje advokát s tím, že podle zákona by to pak mělo být řešeno ideální polovinou. "Ale i tady existují výjimky a ty jsou pak předmětem toho sporu, tedy o co se ti manželé soudí."
Společní jmění manželů
Do společného jmění manželů spadá všechno to, co manželé za dobu trvání manželství společně nahromadili. "Patří sem aktiva i pasiva z doby manželství, například i níže zmíněný pes sem patří. Pozor ale, nepatří sem děti. Ty se pak řeší zvlášť," vysvětluje advokát. "Dále sem nepatří dědictví nebo dar a co je zajímavé, společným jměním manželů nejsou ani svatební dary. Svatební dar je ve vlastnictví manželů, každému ideální polovinou a nelze jej tak vypořádat ve společním jmění," vysvětluje Pavel Reiser s tím, že tyto dary se vypořádají zvlášť.
Věděli jste, že z hlediska zákona nelze ani mezi manželi darovat? "Podle platného českého práva nelze si mezi manželi dát dar. Nelze, aby jeden z manželů daroval tomu druhému něco ze společného jmění," vysvětluje advokát teoretický výklad zákona. Takže pokud dáte manželovi či manželce jakýkoli dar, není jeho. Stále zůstává vás obou ve společném jmění manželském.
Výjimky u soudu
"Ty vznikají v případě, že účastníci doloží nějakým způsobem například zásluhovost na vzniku majetku," popisuje Pavel Reiser s tím, že soud pak může pomyslnou ručičku vah, která spočívá na té ideální polovině, posunout na jednu stranu. "Stejně tak je tomu i s dluhy. Když se někdo významně podílí na vzniku dluhů, soud může pak rozhodnout, že dluhy patří tomu, kdo je způsobil a ten druhý se na nich nemusí podílet."
Praxe
Praxe přináší jistě i zajímavé spory. S čím se setkal Pavel Reiser? "Obvykle jde nejvíce o to, že lidé pořizují společný majetek tím, že prodávají svůj majetek. Například pořizují chalupy z prodeje bytů a podobně. Tam pak vznikají třenice o to, kdo kolik do toho vložil. Pak se také může stát, jako se stalo v jednom mém případu, že povodně spláchly důležité dokumenty. A to pak nastává problém," konstatoval zkušený advokát. Co bylo kuriozní podle Pavla Reisera, byl jeden případ o spoluvlastnictví k pejskovi. "Oba účastníci psa chtěli. Na dětech se bez problémů dohodli, ale na psovi ne," říká s úsměvem. "Jelikož psa nerozdělíte, tak jsme to nakonec vyřešili v podstatě střídavou péčí. Psa si předávali i s pelíškem, obojkem a očkovacím průkazem," popisuje advokát případ.
Co když nejste manželé, ale žijete "na hromádce"?
Tady je podle advokáta Pavla Reisera na místě dohoda, protože všechno, co pořídíte za dobu toho vztahu, spadá do podílového spoluvlastnictví. "Když v takovém svazku investujete peníze do společného majetku, například pořizujete auto nebo rekonstruujete dům, je tady jedna záludnost. Běží tady totiž promlčecí lhůta proto, aby partner mohl požadovat svůj podíl," vysvětluje Pavel Reiser. "Není to jako v manželství, kde se toto řeší až u rozvodu." Tahle promlčecí lhůta je dvou nebo tříletá a to podle charakteru investice. A začíná běžet právě tou investicí. A pokud vám pak po promlčení partner nevydá peníze nebo majetek dobrovolně, máte smůlu. "V tomto případě je na místě dohoda například u notáře ještě před tím, než začne investice," doporučuje advokát.
Do vztahu jdete většinou s tím, že tentokrát už to určitě klapne. Ale ne vždycky to dobře dopadne a pak, pokud jde o majetek, dochází opravdu k ošklivým situacím a sporům. To za to nestojí. Přemýšlejte proto včas!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte