Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Chraňte mozky, varuje Horská služba

01.12.2011 13:55

Kampaň na podporu používání přileb a dodržování zásad bezpečné jízdy na sjezdovkách zahájila Horská služba. Statistiky úrazů na horách jsou alarmující!

Špičák08

Horská služba upozorňuje na alarmující statistiky úrazů při lyžování. Proto se zapojila do kampaně Chraňte mozky!, která podporuje užívání přileb a Desatera FIS bezpečné jízdy na sjezdovkách. 

Horská služba se do projektu aktivně zapojila proto, že neúměrně stoupá počet úrazů na sjezdovkách. "Vždy jsem tvrdil, a za tím si stojím, že úrazy hlavy mohou mít fatální důsledky. Kosti srostou, vazy se dají „opravit". Ale hlava a mozek určitě ne. Je to nejdůležitější, co máme," uvedl ředitel Horské služby ČR Jiří Brožek. Dodal, že HS ČR se v posledních letech zasazuje o to, aby se tuto povinnost nosit na lyžích přilbu podařilo zakotvit do legislativního rámce v ČR, minimálně u dětí do 15 ti let.

A právě bez užití helmy jsou následky úrazů větší až fatální. "Přilba, i když neochrání hlavu před úrazem na 100 %, eliminuje následky nárazu na hlavu a to jak při srážkách, při těžkých pádech a případně při nárazech do pevných překážek," řekl k zahájení kampaně Adolf Klepš, náčelník HS Krkonoše.

kampaň Chraňte mozky

Nejlepší úraz je ten, ke kterému nedojde. Pokud se ale něco stane, je potřeba se chránit. Cílem projektu Chraňte mozky je přimět lidi k zamyšlení, že na sjezdovkách nejsou sami, uvědomit si, že se kdykoliv může cokoliv stát i bez vlastního přičinění a přemýšlet o tom, jestli jsou dostatečně chráněni, jestli vůbec myslí na bezpečnost vlastní i svých blízkých.

"Mám super lyže a to mi stačí"

V současné době se neustále zlepšují lyže i snowboardy a lidé tak snadno nabývají dojmu, že jsou neohrozitelní na sněhu. Jezdí se rychleji, přibývá lidí na sjezdovkách a hlavně mnohdy lyžaři podcení své dovednosti.

Projekt Chraňte mozky vám přinese nejen veškeré informace o tom, jak se chránit a co mají kvalitní výrobky splňovat, více informací včetně toho, jak vybrat helmu, najdete na stránkách projektu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT