Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stane se spodní část "Americké" v Plzni ještě někdy atraktivní ulicí? Aktuální FOTKY

30.05.2014 14:46

Bývalý Dům kultury Invest ukončil provoz přesně před třemi lety, následně byl zbourán a teď se můžeme "kochat" obrovskou prázdnou plochou obehnanou plotem, kterou "zdobí" parkoviště.

DSC00485
DSC00479DSC00480DSC00481DSC00482DSC00483DSC00484DSC00489DSC00485DSC00488

Přestože se Plzeň chlubí krásným historickým centrem s přilehlými parky a nově zrekonstruovaným Wilsonovým mostem, najdou se i místa, která jsou spíše ostudou. Příkladem je obří plocha po zbouraném Domu kultury Invest obehnaná plotem. Americká přitom patřila mezi nejrušnější ulice, kam lidé vyráželi za nákupy. Teď zeje téměř prázdnotou, pokud se zrovna na lavičkách "nezabydlí" parta bezdomovců...

OC Corso, který tu chtěla stavět firma Amadeus, byl projekt velkolepý a podle Plzeňanů hlasujících v referendu proti stavbě, možná až moc "megalomanský". ,,Je to tu smutný, člověk má až strach. Dřív to tu žilo a jezdili jsme sem kupovat, teď musíme do Olympie. Když vidím v trávě bezdomovce a to staveniště, nic mě sem netáhne. Znovu bych proti nehlasovala. Na druhou stranu mě to velkolepé "dílo" prostě děsilo," krčí rameny 70letá důchodkyně Milena, která jezdí do centra do banky. O názoru místních obchodníků není třeba psát, chybějící "ruch" a donedávna zavřený Wilsonův most je doslova odrovnal.

A jak se na díru po "kulturáku" dívají ti, kteří se o zastavení stavby OC Corso postarali?

,,Já si samozřejmě přeji, stejně jako ostatní, kteří připravovali referendum, aby na místě vyrostla městská zástavba. Prvním krokem byla právě skončená architektonická soutěž, podle které se má upravit územní plán a dát investorovi jasná pravidla, za jakých může na pozemku stavět. Město v tom ovšem má nejméně čtyři roky zpoždění," prozradil QAPu Martin Marek. Muž, který v únoru 2010 inicioval petici proti výstavbě centra a poté inicioval snahu o vypsání referenda.

Na otázku, zda mu teď nepřipadá Americká třída smutná, zpustlá a neatraktivní, říká: ,,Bohužel to tak je, přispěla k tomu i rekonstrukce Wilsonova mostu. Hlavní podíl viny na tom má jednoznačně město, které koncepce dolní Americké dlouho nezajímala. Příkladem je právě letošní architektonická soutěž, která původně byla vypsána již před čtyřmi lety a zrušena," dodává Marek, který je přesvědčen, že na Americkou patří zástavba, tedy domy, ve kterých budou dole obchody a nad nimi byty. Nebo kulturní sál...

To vše má jeden velký háček. Je tu společnost Amadeus, která investovala do projektu spoustu peněz....

Je proto pochopitelné, že chce peníze zpátky, což je zase velké sousto pro město Plzeň, protože se jedná o stovky milionů. Právní dohady jsou sice v plném proudu, ale běžného Plzeňana zajímá jediné: ,,Jak dlouho potrvá, než se Americká zase probudí k životu?"

QAP proto zjišťoval, jaká je aktuální situace ohledně jednání s Amadeem?

,,Zase po delší době jsme si začali dopisovat. Máme dopis, kde evidentně kolegové z OC Corso neví, jak dál se strategií. Zjevně mě vyzývají, abych předložil závaznou nabídku na odkup pozemků ve vlastnictví společnosti Amadeus Plzeň. Už to zřejmě ani není Amadeus Plzeň, myslím Amadeus Jižní Čechy nebo něco podobného, takže se tím určitě budeme zabývat. Zvážíme, jaké zvolíme, i s právními důsledky, stanovisko směrem ke společnosti. My si pořád myslíme, že jsme jasnou nabídku dali a to loni v červnu nebo červenci, což potvrdil i dopis ze srpna od Amadea. Jinak pan náměstek Šindelář dával do rady materiál, který se týká architektonické soutěže. Známe výsledky a ty by se měly stát podkladem pro přípravu nového územního plánu jako celku, ale samozřejmě se to týká i této lokality," prozradil nám náměstek primátora Martin Zrzavecký.

Objektivní závěr? Ten ať si udělají sami Plzeňané. Jak přiznala většina dotázaných, které QAP.CZ oslovil, na jednu stranu chceme, aby to v centru Plzně žilo, na druhé straně zastavujeme obří projekty. Třeba je ale vše zlé k něčemu dobré a v dolní části Americké se dočkáme něčeho "lepšího"...

FOTO:QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT