Přestavba lokality u Americké v Plzni by mohla začít za tři roky - VIZUALIZACE

26.06.2019 13:08

Přestavba oblasti Americká - Sirkova - Denisovo nábřeží v Plzni by mohla začít v roce 2022. Společnost AMESIDE už předložila krajskému úřadu k posouzení studii EIA.

Pohled_z_krizovatky_Americka-Sirkova
Pohled_z_krizovatky_Americka-SirkovaBytovy_dum_Denisovo_nabrAmericka_z_Wilsonova_mostuNamesti-Pohled_do_ulice_U-LazniDenisovo_nabr_od_lavky_k_AmerickeNova_ulice-Pohled_k_laznimVerejny_prostor_u_lavky

Společnost AMESIDE a.s., která připravuje výstavbu nové multifunkční městské čtvrti v Plzni v území po bývalém Prioru, předložila Krajskému úřadu Plzeňského kraje koncem června k posouzení studii vlivu zmíněného projektu na životní prostředí (EIA).

Jde o první z několika kroků v rámci celého povolovacího řízení, na který budou navazovat žádosti o vydání územního rozhodnutí a následně stavebního povolení.  

Stejnojmenný projekt AMESIDE, který je pojmenovaný podle území ohraničeném ulicemi Americká, Sirkova a Denisovým nábřežím, již také získal vyjádření Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. To potvrzuje soulad základních parametrů konceptu projektu s územním plánem a územní studií zpracovanou městem Plzeň pro dané území.

"Zhruba rok jsme postupně zapracovávali do našeho celkového konceptu připomínky ÚKR. Nyní už máme k dispozici jeho stanovisko, že náš aktuálně upravený návrh splňuje podmínky města stanovené pro zástavbu tohoto místa,“ uvedl Tomáš Jícha ze společnosti AMESIDE, která je součástí developerské skupiny Amádeus Real.      

Dokumentace předložená v rámci řízení EIA tak již mimojiné obsahuje i základní parametry funkčního využití celkové plochy i ploch jednotlivých objektů. Na bydlení, tedy bytové domy nebo byty, připadá cca 9 procent ploch, což odpovídá počtu zhruba 120 bytů. Administrativa jako jsou kanceláře pro veřejnou správu, sídla firem a podobně dosahuje 16 procent a občanská vybavenost jako plochy pro sport, volný čas, kulturu a tak dále tvoří 26 procent. Obchod a služby pak zaberou co do funkčního členění necelých 49 procent ploch.         

Tyto čtyři výše zmíněné kategorie využití určila územní studie města s tím, že hlavní podmínkou je dodržení šedesátiprocentní hranice, kterou nesmí překročit žádná z definovaných funkcí. "Naše ambice zůstávají nadále stejné. Chceme v Plzni vybudovat novou moderní městskou čtvrť s kvalitním veřejným prostorem, volnočasovými aktivitami a samozřejmě i obchody, bez nichž by podobně ambiciózní projekt v centru města postrádal smysl. Pro nás je zásadní, že splňujeme městem stanovené parametry pro jím definované funkce,“ dodal Tomáš Jícha.               

Investor již v rámci EIA také blíže odhadl konkrétní termíny zahájení stavby. Pokud v plánovaném čase bude schválena EIA, následně vydáno územní rozhodnutí a stavební povolení, mohlo by se začít stavět v roce 2022.

VIZUALIZACE: AMESIDE

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24