Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Výzvu ministra Rakušana vnímám jako populistický výrok, říká starosta Trojky. Ohňostroj v Plzni bude

28.12.2023 12:16

Letošní Silvestr a Nový rok bez ohňostrojů a zábavní pyrotechniky. S touto prosbou se ministr vnitra Vít Rakušan obrátil dopisem na všechny starostky a starosty obcí. Třetí plzeňský městský obvod se rozhodl, že novoroční ohňostroj nezruší.

Ohňostroj v Plzni_23_Milan Svoboda

V souvislosti s vražednými útoky, které se staly před letošními Vánocemi, požádal Vít Rakušan představitele obcí, aby upustili od plánovaných ohňostrojů. Vedení třetího plzeňského městského obvodu rozhodlo, že novoroční ohňostroj nezruší. Lidé si zaslouží oslavit vstup do nového roku tak, jak jsou zvyklí, zní z Trojky.

„Co se stalo, je obrovská lidská tragédie, jejíž oběti jsme v Plzni veřejně uctili minutou ticha, zrušením kulturního programu na vánočních trzích a vyvěšením černých vlajek. Novoroční ohňostroj jsme se rozhodli ale nerušit, jsme přesvědčeni, že bychom tím jen nahrávali šílencům, kteří takové činy páchají, protože šíření strachu a „blbé nálady“ je přesně to, co chtějí způsobit. V neposlední řadě je ohňostroj jedna z mála věcí, která lidem v rámci negativních zpráv, které se na ně pořád valí, může pomoci zvednout náladu při vstupu do nového roku,“ říká David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

Starosta Trojky tak reaguje na výzvu ministra vnitra Víta Rakušana. Ten zaslal 27. prosince starostům i starostkám dopis, ve kterém žádá omezení používání zábavní pyrotechniky.

Vážená paní starostko, vážený pane starosto,

obracím se na Vás s osobní prosbou, abyste letos 31. prosince, případně na Nový rok, upustili od ohňostrojů, pokud je Vaše obec plánovala. Budu zároveň moc rád, pokud jako lokální autorita požádáte své pyrotechniky. Důvod je, myslím, nasnadě. Naše země zažila před Vánoci dva šokující násilné činy spojené se střelbou. Tyto události se bolestně dotkly mnoha lidí a rodin osobně, nepřímo pak v podstatě každého z nás. To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí. Věřím, že Vy osobně tenhle apel pochopíte a že díky Vám ho přijme i velká část veřejnosti.

Přeji Vám, ať je pro Vás i pro Vaši obec nový rok 2024 úspěšný, klidný a radostný.

S pozdravem

Mgr. Bc. Vít Rakušan

místopředseda vlády a ministr vnitra

Praha 27. prosince 2023

Dle starosty plzeňského centrálního obvodu Davida Procházky jde o populistický výrok a tlak na starosty.

„Výzvu ministra Rakušana vnímám jako populistický výrok, který rozděluje společnost a zároveň tím dostává do nelehké situace nás starosty s tím, že se dá vykládat, že ten starosta, který ohňostroj nezruší, dostatečně nesoucítí s obětmi a jejich rodinami. V každém případě máme zajištěn tišší ohňostroj, který je nejen šetrnější k životnímu prostředí a domácím mazlíčkům, ale zároveň ho v kontextu tragické události, která nás všechny zasáhla, vnímám jako určitý kompromis,“ říká starosta David Procházka.

Ohňostroj v Plzni tedy bude. Na bezpečnost budou jako obvykle dohlížet policejní bezpečnostní složky.

„Ubezpečuji občany, že jsme v bezprostředním kontaktu s obvodem i státní policií a mohu ujistit, že jsme přijali taková opatření, aby byla zajištěna bezpečnost občanů a veřejný pořádek během novoročního ohňostroje na náměstí Republiky,“ zdůrazňuje Tomáš Petřík zástupce velitele Městské policie Plzeň.

Plzeňany letos čeká sedm a půl minuty dlouhý tichý novoroční ohňostroj ve stylu rockenrolu. Doprovodí jej písně The Beatles, Elvise Presleyho a The Baseballs. Od 16 hodin je připravena na náměstí Republiky dětská diskotéka a samotný ohňostroj společně odstartujeme v 18 hodin.

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte