Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obnova Litického dvora i náměstí Generála Píky. Město rozdělí dotace

23.05.2016 8:36

Město Plzeň podpoří hned několik projektů spojených s životním prostředím částou skoro milion. Týká se to i náměstí Generála Píky, kde obvod provádí revitalizaci.

FOTO_QAP_CZ (17)

Vedení města "přikleplo" dotace hned na několik talzvaných environmentálních projektů. Peníze pomohou například vyčistit Litický dvůr nebo zvelebit záhony na náměstí Generála Píky na Slovanech. Celkem město do jednotlivých projektů rozdělilo bezmála milion.

Peníze půjdou do projektů z dotace z městem zřízeného fondu životního prostředí. Bezmála čtvrt milionu půjde na průzkum staré ekologické zátěže v lokalitě Litický dvůr.

"Co se týká Litic, chce městský obvod užívat pozemek areálu Litického dvora jako veřejný prostor. Nacházela se na něm dříve čerpací stanice a podzemní nádrže pro pohonné hmoty a jedna z budov také byla užívána jako sklad olejů. Vzhledem k tomuto je nutné odstranit nežádoucí stavby a případně právě také staré ekologické zátěže,“ přiblížil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

"Na pozemku už byl loni v prosinci proveden průzkum formou šesti vrtů do hloubky tři metry. Potvrdily kontaminaci ropnými látkami. Byla doporučena sanace odtěžením kontaminovaných zemin a provedení dodatečného průzkumu za účelem zjištění plošného rozsahu znečištění podzemních vod," dodává mluvčí města Eva Barborková.

Peníze půjdou také na obnovu zeleně na zahradách 90. a 91. mateřské školy v Plzni, na projekt propagující dílo plzeňského profesora a botanika Františka Malocha, na kampaň věnovanou hospodaření se srážkovými vodami na území města Plzně a další.

Částkou ve výši 201 tisíc korun podpoří město ze svého fondu projekt Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany, který připravil projekt s názvem Rekonstrukce záhonů na náměstí Generála Píky. Tam se obvod dlouhodobě potýkal s problémy spojenými s bezdomovci. Ti se pod záhony u tamních obchodů často ukrývali. To s sebou ovšem přinášelo řadu problémů. Obvod tak nechal lokalitu vyčistit a postupně ji revitalizuje. Podrobnosti najdete v článku zde.

FOTO: ilustrační - nám. Generála Píky po odstranění starého porostu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství