Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šílený střelec zaútočil v Doosan Areně! Stadion ovládlo mimořádné cvičení - FOTKY

05.06.2019 8:51

Obří mezinárodní cvičení policejních složek, které v tomto týdnu probíhá v Plzeňském kraji, zasáhlo také Plzeň. Speciální jednotky zasahovaly proti šílenému střelci!

7
7182345610911121314

Plzeňský kraj je v tomto týdnu dějištěm mimořádného policejního cvičení. Policisté z Plzeňského, Jihočeského a Karlovarského kraje spolu s německými kolegy a dalšími bezpečnostními složkami nacvičují zásahy při mimořádných situacích. V úterý se rozsáhlé cvičení odehrálo na fotbalovém stadionu ve Štruncových sadech v Plzni.

"V rámci rizikového fotbalového utkání použili fanoušci pyrotechniku, která zranila hráče na hřišti. Hlavní rozhodčí předčasně ukončil zápas a pořadatelská služba vyklidila část stadionu. V sektoru U došlo k potyčce mezi skupinkou fanoušků, kteří hodili dýmovnici, a mezi ostatními návštěvníky. Jeden z agresivních fanoušků začal střílet a druhý zranil několik lidí nožem. Střelec a útočník s nožem si vzali rukojmí a během útěku zranili další dva pracovníky bezpečnostní agentury. Policisté měli při vstupu na stadion za úkol eliminovat útočníky a zajistit bezpečnost ostatních osob. Situace působila velmi reálně díky použití pyrotechniky, hlasitému křiku a hysterickému chování figurantů, které práci policistů ztěžovalo," popisuje mluvčí krajského policejního ředitelství Martina Korandová.

Vzhledem k mimořádně nebezpečné situaci byla vyloučena přítomnost záchranářů a hasičů na stadionu. Zraněné policisté přepravili až do bezpečného prostoru, kde je předali zdravotníkům. Celou situaci navíc pomáhali monitorovat s drony také pracovníci Správy informačních technologií Města Plzeň.

"Hlavním cílem bylo procvičit reakční dobu a činnost policistů při mimořádné události, a také vzájemnou spolupráci a komunikaci policistů a ostatních složek IZS a pořadatelské služby. V rámci cvičení fungoval i štáb velitele zásahu a ověřovala se funkčnost zpracované dokumentace jako například typové plány a vyrozumění – svolání členů krizového štábu obce s rozšířenou působností Plzeň prostřednictvím KOPIS HZS PK. Policisté v rámci cvičení prováděli i třídění zraněných osob metodou START – Snadné Třídění A Rychlá Terapie – laické předtřídění zraněných osob a stanovení priority jejich odsunu v případech, kdy je počet zasažených osob ve výrazném nepoměru k počtu záchranářů, popř. tam kde je vyloučena přítomnost zdravotníků," pokračuje policejní mluvčí.

Do cvičení bylo zapojeno 336 cvičících a 336 figurantů. "S ohledem na dění ve světě, jsou tato cvičení velmi důležitá, neboť jsme tak připraveni na možná rizika. Významná je i mezinárodní spolupráce s našimi německými partnery, která se cvičením ještě více prohlubuje. Neméně důležité je i to, že naši policisté při takových akcích naváží užší vztahy s kolegy z integrovaného záchranného systému,“ uvedl krajský policejní ředitel Pavel Krákora.

"Se všemi bezpečnostními a záchrannými složkami velmi úzce spolupracujeme a tato spolupráce je velmi efektivní. Rádi jsme se tedy jako klub podíleli i na tomto cvičení. Je důležité, aby byly všechny složky dobře vycvičené a připravené na případy nouze. Našim společným cílem je, aby nejen na stadionu, ale i v jeho okolí bylo vždy bezpečno a diváci se cítili komfortně, což se nám dlouhodobě daří,“ doplnil za FC Viktoria Plzeň obchodně marketingový ředitel Jaromír Hamouz.

Mimořádné mezinárodní cvičení policejních složek pokračuje. Ve středu a ve čtvrtek se policisté zapojí do cvičení na Hracholuské přehradě a v Českém Vrbném, kde budou společně trénovat záchranu osob z vodní hladiny za pomocí letecké služby Policie České republiky. Probíhat budou i služební zákroky z plavidel.

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství