Realita na území ÚMO 1: Metrová tráva, spousta klíštat i zarostlé hřiště

10.06.2021 6:24

První seč proběhla na území prvního městského obvodu od 29. dubna do poloviny května. Nyní by měla proběhnout seč druhá. Někteří obyvatelé obvodu si ale neustále stěžují na vysokou trávu.

vysoká tráva UMO1a

Proč první městský obvod volí právě mozaikovou seč? Vysvětlení poskytla starostka obvodu Helena Řežábová. „Jde o nový přístup v péči o trávníky, který je šetrnější k rostlinám i živočichům a v neposlední řadě k našemu životnímu prostředí, kdy je třeba se přizpůsobit klimatickým změnám. Vysoká tráva zadržuje více vláhy, a přirozeně tak ochlazuje okolní prostředí,“ řekla.

Pro mozaikovou seč jsou typické ostrovy s vysokou trávou vedle vysekaných ploch. Správci zeleně trávník sečou zhruba dva metry od chodníku a v ploše pak vytvoří ještě průšlapy pro chodce a pejskaře. Zbytek už ponechají na přírodě. Mozaikově se bude sekat na Košutce, Lochotíně, Vinicích a v Bolevci, a to i v druhé seči, která bude probíhat v období od 8. do 29. června.

vysoká tráva UMO1

Přestože obvod k tomuto druhu seče přistoupil proto, že veřejnost hodnotila pilotní projekt v loňském roce velice pozitivně, nyní se ozývá čím dál tím víc obyvatel, kteří jsou nespokojeni. "V Tachovské ulici je to hrozné. Tráva má určitě víc jak metr. Když venčím psa, nemůžu po něm sebrat ani exkrementy, protože je v té vysoké trávě nevidím. Na Vinicích je už situace neúnosná," uvedla obyvatelka obvodu.

Na Vinicích je situace už neúnosná. Někteří obyvatelé tak přistoupili k vlastnímu řešení. "Včera (úterý 9. června) jsem dokonce ve spodní části Vinic už viděl pána, co to nevydržel a vlastní motorovou sekačkou sekal před jejich vchodem. Za Bzeneckou ulicí se přes vysokou trávu nedostaneme ani na pískoviště a houpačku," dodal další obyvatel Vinic, který je navíc alergik, procházka po Vinicích se tak pro něj stává snovou záležitostí.

Foto: čtenář Qapu

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24