QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rokycanská nemocnice projde rekonstrukcí - VIZUALIZACE

14.09.2021 10:17

Nemocnici v Rokycanech čeká výrazná modernizace. Rekonstrukce by měla začít na jaře, probíhat bude v několika etapách. Nyní se čeká na stavební povolení.

Rokycany nemocnice modernizace 2
Rokycany nemocnice modernizace 2rokycany

"Po zpracování dispoziční studie rekonstrukce a dostavby nemocniční budovy čeká Rokycanská nemocnice už jen na stavební povolení Plzeňským krajem na základě projektové dokumentace, na níž pracuje. Na jaře příštího roku pak budou zahájeny stavební práce," informuje Eva Mertlová z tiskového oddělení Plzeňského kraje.

Modernizace nemocnice v Rokycanech se uskuteční za provozu v postupných etapách.

„Hlavním cílem rekonstrukce je zvýšit kvalitu a komfort péče a zároveň zlepšit její dostupnost v regionu zejména u specializovaných zákroků a výkonů. Nezbytnou podmínkou je při tom trvalé zachování stávajícího provozu nemocnice. Z těchto důvodů jsme zvolili variantu přístavby obou částí ambulantního traktu a v dalších etapách i lůžkového traktu,“ vysvětluje hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Nemocniční komplex bude i nadále uspořádán ve tvaru písmene H, kdy v přední, severní části budou i nadále umístěny ambulance a administrativa.

Rekonstrukcí se zvýší i kapacita nemocnice. V první etapě přibudou dvě čtyřpodlažní věže na koncích křídel ambulantního traktu. V druhé etapě se do nich přesune stávající ambulantní péče a začne modernizace prostoru mezi nimi. Do modernizovaného ambulantního traktu se po dokončení druhé etapy přesunou i ambulance z jiných částí budovy. Průběžně za provozu budou v zadním traktu modernizován lůžkové prostory. S rekonstrukcí vznikne ve středním traktu nemocnice nový urgentní příjem.

„Dispoziční studie popisuje už velmi detailně rozmístění a dispozice jednotlivých místností v celém ambulantním traktu od kanceláří přes čekárny až po samotné ambulance, vyšetřovny či zákrokové sálky i ambulantní část rehabilitačního oddělení. Už přesně víme, kde budou ambulance konkrétních odborností. Prostory se totiž přímo přizpůsobují jejich potřebám,“ vysvětluje předseda představenstva Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma.

Lékárna i nadále zůstane v objektu u vstupu do nemocničního areálu. Novinkou ovšem bude zastřešení chodníku mezi lékárnou a nemocnicí. Transfuzní oddělení dále zůstane v budově vedle lůžkového traktu. Jeho klienti se ale dočkají lepšího parkování. Modernizace totiž počítá se stržením některých starších samostatně stojících technických staveb, které jsou minimálně využívané a chátrají. Místo nich vznikne z části jedna z věží a z části je zaplní parkoviště pro personál a právě dárce krve a dále zeleň.

vizualizace: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24