Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

Novým biskupem je Tomáš Holub. Centrem prošel průvod kněží - FOTKY

30.04.2016 13:32

Historické centrum Plzně patřilo v sobotu mimořádně důležité církvení ceremonii. Za pozornosti stovek lidí se novým plzeňským biskupem stal Tomáš Holub. Podívejte se na fotky!

biskup (13)
FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (8)FOTO_QAP_CZ (10)FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (11)FOTO_QAP_CZ (12)FOTO_QAP_CZ (14)FOTO_QAP_CZ (15)

Centrum Plzně v sobotu zažilo nejspíš jednu z největších církevních událostí posledních desetiletí. Svěcení nového biskupa Tomáš Holuba, který střídá uznávaného Františka Radkovského, si nenechaly ujít stovky věřících. Biskupské svěcení se odehrálo přímo v katedrále svatého Bartoloměje.

Davy lidí se ke katedrále scházely už v průběhu několika hodin před samotným obřadem. V půl jedenácté pak vyšel z kláštera ve Františkánské ulici průvod kněží, ve kterém nechyběl ani kardinál Dominik Duka, ani odcházející biskup František Radkovský a samozřejmě jeho nástupce Tomáš Holub.

Také samotný průvod přilákal pozornost nejen věřících, ale i ostatních obyvatel Plzně, kteří si velmi ojedinělou ceremonii nenechali ujít. Samotnému svěcení pak přihlížela naprosto zaplněná katedrála, stejně jako lidé na náměstí a v klášteře ve Františkánské ulici, kde byla připravená projekce.

Novým biskupem plzeňské diecéze, která zahrnuje Plzeňský i Karlovarský kraj, je od 30. dubna 2016 oficiálně Tomáš Holub. Biskupské svěcení převzal 48letý nástupce Františka Radkovského z rukou kardinála Dominika Duky. Holub je teprve druhým biskupem plzeňské diecéze, František Radkovský stál v čele diecéze od roku 1993. Na Tomáše Holuba padla volba papeže Františka až letos 12. února po víc jak ročním hledání vhodného kandidáta.

FOTO: QAP.CZ a Pavel Němeček orfoto.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství